Principeakkoord voor eerste Cao voor Apothekers in dienstverband

Werkgeversorganisatie VZA en werknemersorganisatie LAD zijn op de Dag van de Arbeid tot een principeakkoord gekomen voor een eerste cao voor de ongeveer 2000 werkzame apothekers in dienstverband

Stevig fundament
In een snel veranderende sector zoals die van de openbare apotheken wordt van apothekers steeds meer gevraagd, kwaliteit, verstand van zaken en een flexibele werkhouding. Van een werkgever wordt verwacht dat hij hiervoor de voorwaarden schept en zich inspant voor een gezond arbeidsklimaat. Vanuit die grondhouding beogen cao-partijen met deze afspraken een stevig fundament te leggen voor een gezamenlijke aanpak van arbeidsvoorwaardelijke thema’s.

De sector richt het vizier zo nadrukkelijk op de toekomst.

Foto: Rob Koster :-)

Foto: Rob Koster 🙂

Bestuurlijk overleg
Afgelopen weken is intensief bestuurlijk overlegd tussen de betrokken partijen. Aanleiding was dat er tot driemaal toe hobbels bleken te zijn om het tussen werkgevers en werknemers gezamenlijke voorbereide principeakkoord daadwerkelijk te ondertekenen. Het onderhandelingsproces verliep moeizaam en had een aantal onvoorspelbare wendingen. Onderhandelingsdelegaties wisselden van samenstelling en partijen haakten af op het moment dat de cao ondertekend zou gaan worden. Uiteindelijk startte de LAD de informatiecampagne ‘Cao: het beste recept voor uw arbeidsvoorwaarden’ om aandacht te vragen voor het belang van de totstandkoming van dit principeakkoord. Het overleg in de afgelopen weken heeft uiteindelijk geleid tot overeenstemming waarmee het principeakkoord op 1 mei 2015 ondertekend is.

Collectieve afspraken
Onderhandelaar arbeidsvoorwaarden Rob Koster: ‘Ik ben er trots op dat er nu een principeakkoord voor apothekers in dienstverband is. Behalve dat er collectieve afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn gemaakt, is ook het professioneel statuut in het principeakkoord opgenomen. Dat is van groot belang voor de borging van de autonomie van het beroep, zodat apothekers hun vak professioneel kunnen blijven uitoefenen. Verder wordt loonontwikkeling in de sector apotheken vanaf januari 2013 gerepareerd.’

Het principeakkoord wordt op korte termijn voorgelegd aan de apothekersleden van de LAD. Daarmee bepalen de leden of de afspraken uit het principeakkoord verder uitgewerkt worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen