Ruim 2 miljoen euro voor moleculair eiwitonderzoek naar taaislijmziekte

Array

NWO, Topsector Life Sciences & Health en de UK Cystic Fibrosis Trust stellen in totaal ruim 2 miljoen euro beschikbaar voor moleculair eiwitonderzoek naar Cystic Fybrosis, ook wel bekend als taaislijmziekte.

Meer specifiek gaat het om onderzoek gericht op het Cystic Fibrosis-eiwit CFTR. De onderzoeksgroep van biochemicus prof. Ineke Braakman (Universiteit Utrecht) is nauw betrokken bij de drie gehonoreerde initiatieven.

Cystic Fibrosis longTaaislijmziekte
Taaislijmziekte is een aangeboren ernstige ziekte. Patiënten hebben vanaf de geboorte veel last van de longen, de alvleesklier, de lever en andere organen. Luchtweginfecties veroorzaken ernstige beschadigingen van de longen, waardoor patiënten vaak op jongvolwassen leeftijd een longtransplantatie nodig hebben of komen te overlijden.

Wat wordt er onderzocht
Onderzoekers in de gehonoreerde onderzoeksinitiatieven willen de structuur van het CFTR-eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van taaislijmziekte, verder bestuderen. Zo willen de onderzoekers achterhalen welke defecten in het eiwit een rol spelen bij de ontwikkeling van taaislijmziekte. Daarnaast willen zij het werkingsmechanisme van diverse nieuwe medicijnen ontrafelen. Onder andere zal in samenwerking met medicijnontwikkelaar Galapagos de interactie tussen kandidaat-medicijnen en het ziekteproces worden bestuurd.

De gehonoreerde onderzoeksprojecten zijn:

  • Genezing van Taaislijmziekte dichtbij, ZonMw TOP-subsidie, € 675.000, samen met prof. dr. C.K. van der Ent (UMCU, penvoerder), dr. J. Beekman  (Wilhelmina Kinderziekenhuis, UU) en dr. H. de Jonge (Erasmus MC)
  • Disease-modifying drug discovery for the treatment of Cystic Fibrosis including translational aspects to patients,  Topsector Life Sciences & Health, € 350.000, in samenwerking met Galapagos B.V.  en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS, penvoerder). De NCFS en Galapagos financieren 280 duizend euro van de totale subsidie.
  • Strategic Research Centre to break new ground in cystic fibrosis science, UK Cystic Fibrosis Trust, £ 750.000, samen met dr. D. Sheppard (University of Bristol, penvoerder), prof. R. Ford (University of Manchester), dr. P. Vergani (University College Londen) en prof. F. Becq (Université de Poitiers).
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen