Kan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker?

Volgend jaar zal het huidige bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker veranderen. Het uitstrijkje dat gemaakt wordt bij de huisarts zal getest worden op de aanwezigheid van het Humaan Papillomavirus (HPV) in plaats van op de aanwezigheid van afwijkende cellen. Deze HPV-test is gevoeliger voor afwijkingen aan de baarmoedermond dan het huidige cytologische onderzoek. Hierdoor is eerder duidelijks of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. VUmc doet mee aan het onderzoek naar deze nieuwe methode.
In de regio’s Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Nijmegen is half april de IMPROVE-studie van start gegaan. Bij de IMPROVE-studie wordt de gevoeligheid van de HPV test op een baarmoederhals uitstrijkje (bestaande methode) vergeleken wordt met gevoeligheid van de HPV test op door de vrouw  zelf afgenomen materiaal (nieuwe methode).

BaarmoederhalskankerIndien de gevoeligheid van de HPV test op zelf afgenomen materiaal gelijkwaardig is aan die op het klassieke uitstrijkje wordt de zelf afnameset in de toekomststandaard aangeboden aan alle vrouwen. Dus niet alleen aan weigeraars van het huidige cytologisch onderzoek. Hierdoor wordt  het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker en wordt deelname vergemakkelijkt.

Bron: VUmc

Vorig artikelMeanderijsje krijgt vervolg met ‘gezonde twist’
Volgend artikelRisico Terumo injectienaalden verwaarloosbaar
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.