KNMG kritisch over nieuwe openbaarmakingswet

De KNMG is kritisch over een voorstel van de regering om de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) via een nieuwe wet te verplichten automatisch allerlei gegevens, die in het kader van haar werk over personen en instellingen beschikbaar zijn, openbaar te maken.

Het kan dan gaan over zaken als inspecties, aanwijzingen, boetes en rapportages. Volgens de artsenfederatie dient openbaarmaking van zulke gegevens altijd zorgvuldig te gebeuren. Ook dient rekening te worden gehouden met de belangen van alle betrokkenen. Met dit wetsvoorstel vervalt deze belangenafweging. Dat kan volgens de KNMG leiden tot een onevenredige benadeling van zorgaanbieders en zorgverleners.

Medical-Translation1De KNMG erkent dat burgers en zorgaanbieders belang kunnen hebben bij openbare informatie over toezichtshandelen in de zorg. Er worden dan ook regelmatig verzoeken ingediend om bepaalde informatie openbaar te maken. Een groot aantal verzoeken van burgers rechtvaardigt volgens de KNMG echter niet dat informatie door dit wetsvoorstel automatisch en zónder belangenafweging openbaar wordt gemaakt. Er moet altijd rekening worden gehouden met welke betekenisvolle informatie in die behoefte kan worden voorzien.

Overigens maakt de IGZ haar rapporten en besluiten over toepassing van sancties al sinds 2008 vrijwel standaard actief openbaar. De wettelijke basis hiervoor is de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De toegevoegde waarde en het doel van deze nieuwe wetgeving is de KNMG dan ook niet duidelijk.

De KNMG heeft de Tweede Kamer door middel van een position paper (pdf) geïnformeerd over het standpunt ten aanzien van het wetsvoorstel. Dit position paper vormt een reactie op een wetsvoorstel waarmee de regering de Gezondheidswet en de Wet op de jeugdzorg wil wijzigen (Kamerstuk 34111).

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen