Reactie KNMG op rapport Kaljouw

Functioneren en niet langer ziekte centraal
In het rapport ‘Naar nieuwe zorg en zorgberoepen’ van de commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen worden de contouren geschetst van de toekomstige zorgvraag in 2030. De KNMG onderschrijft de voorgestelde omslag in de zorg waarin niet de ziekte of aandoening centraal staat, maar het functioneren, de veerkracht en de eigen regie van de burger. Hierbij dient volgens de KNMG niet uit het oog verloren te worden dat er in de samenleving ook kwetsbare groepen zijn voor wie het voeren van eigen regie over zorg en welzijn in beperkte mate mogelijk is. Ook het uitgangspunt dat de toekomstige vraag naar zorg leidend moet zijn en niet het bestaande aanbod aan zorg, beroepen en opleidingen, ondersteunt de KNMG. Met dit rapport zijn we klaar om de komende jaren te discussiëren over de invulling van de beroepen- en opleidingsstructuur. De KNMG wil graag haar bijdrage leveren.

knmgVoorzorg
In het rapport is een belangrijke rol weggelegd voor voorzorg. Voorzorg wordt gedefinieerd als het bevorderen van gezond leven vanaf de geboorte tot het einde van ons leven. Burgers hebben het grootste deel van hun leven te maken met deze voorzorg. De KNMG hecht hier groot belang aan en met de inzet van haar  preventiebeleid ligt de focus op voorkomen van gezondheidsschade door leefgewoonten die samenhangen met de moderne welvaart. Bekende risicofactoren van – somatische – welvaartziekten zijn roken, overgewicht, overmatig alcoholgebruik, weinig bewegen en een ongunstig voedingspatroon. Maar ook de biotische (infectieziekten), fysieke (lawaai, luchtverontreiniging, chemische stoffen) en sociale leefomgeving (werkomgeving, mate van sociale relaties, woonomgeving) spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van gezondheidsproblemen. Door de artsenfederatie zal daarom de komende tijd actief worden ingezet op preventiebeleid.

Gevolgen voor opleidingen
Op basis van de beschrijving van de zorgvraag 2030 gaat de commissie het komende jaar een nieuwe beroepen- en opleidingenstructuur vormgeven. De KNMG is benieuwd naar deze ontwikkeling en wijst op het grote belang van de bijdrage van artsen in deze stap voor de toekomst van de zorg. De KNMG gaat participeert  dan ook graag om  de commissie hierin van dienst te zijn .

In het rapport wordt gesproken over het flexibel opleiden van professionals en een dynamisch continuüm van bekwaamheden. Sinds enige tijd wordt er binnen de medische vervolgopleidingen al dynamisch opgeleid. Sinds 1 januari 2015 is de opleidingsduur flexibel door het individualiseren van de opleidingsduur. Werd in het verleden opgeleid met een strikte focus op alleen de medisch inhoudelijke competentie, nu worden artsen veel breder opgeleid en is er ook aandacht voor meer algemene competenties zoals communiceren of maatschappelijk handelen. In het rapport wordt in dit verband gesproken over generalistische bekwaamheden zoals netwerkbekwaamheden. De modernisering is in lijn met de ontwikkelingen die worden beschreven in het rapport en zijn voor de KNMG dan ook een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. Naar de mening van de KNMG zal deze moderniseringsslag moeten doorklinken in de nieuwe beroepen-  en opleidingsstructuur.

In het rapport wordt in het laatste hoofdstuk ingegaan op de capaciteitsramingen. De commissie stelt voor om naast de kwantitatieve raming ook kwalitatief te gaan ramen. Daarmee wordt bedoeld dat het inzetten van gewenste bekwaamheden minstens zo belangrijk wordt als het inzetten van voldoende professionals. De KNMG heeft in de afgelopen jaren gezien dat de Minister van VWS steeds kiest voor de maximum variant van het Capaciteitsorgaan bij het vaststellen van het aantal op te leiden medisch specialisten. Tegelijkertijd is er sprake van werkloosheid onder jonge klaren. De KNMG pleit er dan ook voor om bij de raming meer rekening te houden met de gevolgen van het steeds gebruik maken van de maximale raming.

Het rapport biedt de basis om te reflecteren en in samenhang proactief de zorg toekomstbestendig te maken. Samen met patiënten, andere zorgprofessionals en de samenleving is de KNMG klaar om het zorgaanbod in 2030 vorm te geven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen