Schippers: Scherper toezicht op nieuwe zorgaanbieders

Er komt een meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders. Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vandaag aan de Tweede Kamer. De maatregel volgt uit een pilot die de IGZ in 2014 heeft uitgevoerd. Deze stond in het teken van scherper toezicht op nieuwe toetreders. Uit de evaluatie hiervan komt naar voren dat een betrouwbare landelijke registratie nodig is om het toezicht op nieuwe zorgaanbieders te verbeteren. Ook moeten er voorwaarden worden gesteld aan nieuwe zorgaanbieders, voordat zij starten met zorgverlening. Nu geldt alleen een registratieplicht voor bepaalde zorgaanbieders. Daarnaast is het vaak onduidelijk wanneer de zorgaanbieder daadwerkelijk de eerste zorg verleent. De meldplicht moet hier een einde aan maken.

schippers vws 4Voorwaarden
Voordat zorgaanbieders in de toekomst zorg mogen gaan verlenen, zijn zij verplicht melding te doen van de exacte startdatum. Ook wordt getoetst op voorwaarden voor kwaliteit, de administratieve organisatie, correcte inschrijving in het handelsregister en mogelijk bestaande beroeps- en bestuursverboden. Welke toetsing exact plaatsvindt en hoe zwaar deze is hangt af van de soort zorgaanbieder. Vanzelfsprekend zullen zzp’ers op andere punten beoordeeld worden dan tandartspraktijken of ziekenhuizen.

Toezicht IGZ
Met de invoering van de meldplicht wordt het voor malafide aanbieders moeilijker om actief te worden in de zorg. Het is echter geen garantie dat alle geregistreerde aanbieders aan alle eisen blijven voldoen. Het toezicht van de IGZ na de start blijft daarom van onverminderd belang om goede kwaliteit van zorg voor alle patiënten in Nederland te blijven garanderen.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen