Naar schatting jaarlijks 30.000 ouderen de dupe van ouderenroof

Array

zieke oudereSpecial De Monitor over ouderenroof
Het KRO-NCRV programma De Monitor staat komende zondag volledig in het teken van ouderenroof. Hoe beschermen we onze kwetsbare ouderen tegen stelende zorgmedewerkers, kennissen en hun eigen familie die op hun geld uit zijn?

De 83-jarige mevrouw de Graas-van Dam werd onlangs bestolen van haar hele sieradenkistje. Het horloge van haar man, kettingen, het eerste tandje van haar kleindochter. Het is allemaal verdwenen. De bejaarde vrouw werd bestolen door een thuiszorgmedewerker die nog in haar proeftijd zat voor een vorige diefstal. Hoe kan dat? Screenen instellingen hun personeel voldoende? De instelling die de zorg leverde aan mevrouw De Graas-Van Dam kan niet garanderen dat de medewerker niet weer ergens anders aan de slag gaat.

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is bijvoorbeeld niet verplicht voor medewerkers in de thuiszorg. Het is afhankelijk van de regelgeving van de gemeente en het beleid van de instelling of zorgmedewerkers goed gescreend worden. Zo kan het voorkomen dat iemand die eerder is veroordeeld voor het bestelen van ouderen, gewoon weer aan de slag kan bij een volgende instelling.

Financiële uitbuiting onder ouderen is een groot onbekend probleem. Er zijn nauwelijks cijfers. Geschat wordt dat jaarlijks 30.000 ouderen slachtoffer worden van financiële uitbuiting en financieel misbruik.

De Monitor spreekt met ouderen die werden bestolen en met Janet ten Hoope, landelijk officier Huiselijk Geweld, Aad Koster van branchevereniging Actiz en politici.

De Monitor, zondag 10 mei, NPO 2, 22.35 uur

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen