App tegen delirium

Array

DeliriumZes ziekenhuizen in en om Rotterdam verbeteren hun zorg aan patiënten met een delirium. Nu hebben ze daar een app voor.

Aandacht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij ziekenhuizen aangedrongen op meer aandacht voor het delirium.

Dronkenschap
Delirium is een soort tijdelijke verwardheid, die plotseling begint. De patiënt kan niet meer helder denken, is gedesoriënteerd en verliest de aandacht. De stoornis lijkt op dronkenschap en treedt nogal eens op bij patiënten op de intensive care.

Hoger niveau
In 2010 is door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care de richtlijn ‘Delirium op de IC’ ontwikkeld. Die moet de diagnose, behandeling en preventie naar een hoger niveau tillen.

Visite lopen
Daarna konden de ziekenhuizen in en om Rotterdam stappen zetten, dankzij een implementatiestudie, geleid door de IC Volwassenen van het Erasmus MC. Onder meer hun screening is verbeterd, hun protocollen zijn aangepast en ze hebben meer aandacht voor delirium tijdens het lopen van visite.

Aan bed
Sinds maart hebben ze een app, die draait op smartphones, tablets en pc’s. Deze biedt IC-verpleegkundigen en IC-artsen ter plekke, dus aan bed, een overzicht van alle te nemen stappen. Na afloop krijgen die een samenvatting, inclusief aandachtspunten voor behandeling en preventie.

‘Padden’
De zes ziekenhuizen streven ernaar om voortaan eenmaal per dag van elke volwassen IC-patiënt ‘PAD te bespreken’. De letters staan voor pijn, agitatie, delirium. De IC Volwassenen van het Erasmus MC is inmiddels begonnen met ‘padden’. De deelnemende ziekenhuizen zijn: Erasmus MC, Sint Franciscus Gasthuis, Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Albert Schweitzer Ziekenhuis.

De app komt voort uit de iDECePTIvE-studie, gesubsidieerd door ZonMw.
App: www.icudelierapp.nl. Meer info: dr. Erwin Ista, [email protected].

gepubliceerd: 11 mei 2015

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen