KNMG informeert consument over risico’s gezondheidschecks

Array

knmgSteeds meer mensen maken gebruik van health checks. Dit zijn testen ter bepaling van toekomstige gezondheidsrisico’s. Het aanbod van preventief medisch onderzoek, ook wel bodyscan, gezondheidscheck, medische check up, of health check genoemd, neemt snel toe. Het gaat hierbij om medisch onderzoek bij mensen die geen gezondheidsklachten hebben.

Deze testen worden gebruikelijk aangeboden door gespecialiseerde klinieken met een commercieel oogmerk, soms gevestigd in het buitenland. De beschikbare informatie over health checks gaat veelal over de voordelen. Gezondheidstesten brengen echter in sommige gevallen ook risico’s met zich mee en het is belangrijk dat mensen zich daar van bewust zijn.

Onlangs ontwikkelde de KNMG de brochure ‘Preventief medisch onderzoek. Wel of geen gezondheidscheck?’ met informatie over wat een preventief medisch onderzoek precies is en wat de voor- en nadelen zijn. De brochure geeft antwoord op veel voorkomende vragen. De brochure is bedoeld voor iedereen die erover denkt om een preventief medisch onderzoek te laten uitvoeren.

Complete informatieverstrekking van belang
Health checks kunnen zinvol zijn. Maar omdat aanbieders over het algemeen weinig aandacht besteden aan de nadelen van health checks, is het belangrijk dat consumenten volledig geïnformeerd zijn voordat ze een health check (laten) doen. Op die manier kunnen ze een bewuste keus maken.

Brochure downloaden
De brochure ‘Preventief Medisch Onderzoek, wel of geen gezondheidscheck’ is hier te downloaden:

De brochure is ook beschikbaar via Thuisarts.nl.

Zie ook:

Gerelateerde berichten

Datum Titel

06-03-2015

Health checks: minder onschuldig dan gedacht

13-06-2013

Richtlijn Preventief Medisch Onderzoek verschenen

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen