Orthopeden Bernhoven vergroten kennis in mobiele oefenlab

Bernhoven_logo-animated-200pxOp dinsdagmiddag 19 mei voert een drietal orthopedisch chirurgen van Bernhoven samen met de operatie-assistenten een aantal complexe operaties uit, aan de schouder en knie. Dat gebeurt in het mobiele oefenlab van Arthrex. Arthrex is leverancier van orthopedische instrumenten.

Natuurlijk houden de orthopedisch chirurgen hun kennis voortdurend op peil. Daarvoor moeten zij echter vaak op reis naar andere (academische) ziekenhuizen in binnen- of buitenland. Met de elf meter lange vrachtwagen aan de poort van het eigen ziekenhuis, kunnen zij echter ook samen met het OK-personeel hun kennis en inzicht in de nieuwste technieken vergroten. Dat oefenen gebeurt overigens niet met echte patiënten. Dat wordt gedaan met donormateriaal.

Het schoudergewricht is een van de ingewikkeldste gewrichten van het menselijk lichaam. Schouderklachten komen vaak voor en kunnen hardnekkig en soms invaliderend zijn. De vakgroep orthopedie in Bernhoven kent een speciaal schouderspreekuur. Niet altijd hoeft er bij schouderklachten geopereerd te worden. In veel gevallen helpt fysiotherapie en/of (pijn)medicatie. Want veel schouderklachten zijn terug te voeren op een verkeerde houding. Maar trauma’s, sportletsels of een te beweeglijk gewricht –hyperlaxiteit- kunnen ook nare gevolgen hebben en dan is een operatie soms nodig. In het mobiele oefenlab wordt geoefend met de nieuwste technieken en materialen.

Ook een operatie aan de achterste kruisband van de knie wordt geoefend. Het is een ingreep die minder vaak voorkomt, maar technisch moeilijker is dan een operatie aan de voorste kruisband. Maar juist het oefenen op deze ingewikkelde ingreep in het mobiele oefenlab zorgt ervoor dat de vakgroep orthopedie in Bernhoven maximaal bij de tijd blijft in nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Tegelijkertijd hebben de orthopedisch chirurgen in deze setting tijd en ruimte om de operatie-assistenten op interactieve manier te onderwijzen en hun vaardigheden te vergroten. Een ander voordeel van de mobiele oefenruimte is dat het tijd en geld bespaart.

Misschien ten overvloede, maar het mobiele oefenlab staat niet open voor publiek.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen