Pfizer neemt minderheidsbelang in AM-Pharma en verkrijgt optie tot overname

Optie Pfizer kan worden uitgeoefend na afronding van de fase II studie met recombinant alkalische fosfatase
Vandaag maakt AM-Pharma, een privaat Nederlands biofarmaceutisch bedrijf, bekend dat Pfizer Inc (NYSE: PFE) een minderheidsbelang in AM-Pharma heeft genomen en daarnaast een optie tot overname van de rest van de aandelen in het bedrijf heeft verkregen. De optie kan worden uitgeoefend na afronding van de fase II studie met recombinant humaan alkalische fosfatase (recAP) voor de behandeling van acuut nierfalen in patiënten met sepsis. Momenteel zijn er geen geneesmiddelen voor deze ziekte goedgekeurd en kunnen patiënten slechts met dialyse worden behandeld. De resultaten van de fase II studie worden verwacht in de tweede helft van 2016.

Das-Logo-von-Pfizer-am-Firmensitz-in-New-York-Archiv-De overeenkomst bevat een eerste betaling door Pfizer van 87,5 miljoen dollar voor het verkrijgen van het minderheidsbelang en de exclusieve optie tot overname. Daarnaast zijn er mogelijke vervolgbetalingen ter hoogte van 512,5 miljoen dollar na het uitoefenen van de optie en de uiteindelijke marktintroductie van recAP. Verdere details van de overeenkomst zijn niet openbaar gemaakt.

Mikael Dolsten, M.D., Ph.D., President, Worldwide Research and Development bij Pfizer geeft aan dat: “Pfizer er veel aan gelegen is om de wetenschap verder te ontwikkelen om zo patiënten met acuut nierfalen of diabetische nefropathie aan een behandeling te helpen die nu nog niet voor handen is. Eerdere klinische resultaten met recAP duiden op de unieke mogelijkheid van behandeling van deze patiënten met sepsis-geassocieerd acuut nierfalen. We zien er naar uit om met onze partner AM-Pharma samen te werken en zo de ontwikkeling van recAP naar een potentiele eerste-in-zijn-klasse medicijn voor patiënten te versnellen.”

Erik van den Berg, directeur van AM-Pharma voegt daar aan toe: “Deze overeenkomst is een belangrijke stap voor AM-Pharma en wij verwelkomen Pfizer als aandeelhouder en toegewijde partner. Deze deal levert niet alleen een goede return voor onze aandeelhouders, maar is de volgende stap in de ontwikkeling van recAP als mogelijke behandeling van patiënten met acuut nierfalen en andere ontstekingsziektes.”

Namens Pfizer traden Ropes & Gray LLP en De Brauw Blackstone Westbroek N.V. op als juridisch adviseurs en namens AM-Pharma traden Dechert LLP en Clifford Chance LLP op als juridisch adviseurs.

Bron: Pfizer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen