Geavanceerde bescherming tegen hypoglykemie bij diabetes type 1

Array


Medtronic lanceert vandaag nieuwe insulinepomp met sensor om hypo’s te voorkomen. Het MiniMed® 640G-systeem helpt mensen met diabetes hun bloedsuikerspiegel beter te reguleren met behulp van een geavanceerde bescherming tegen hypoglykemie. De SmartGuard®-technologie van deze insulinepomp zorgt ervoor dat de afgifte van insuline automatisch wordt stopgezet als de sensorglucosewaarden te laag dreigen te worden, de insulineafgifte wordt weer hervat als de bloedsuikerspiegel zich weer voldoende gestegen is. De technologie is de eerste in zijn soort in de wereld en betekent een belangrijke stap op weg naar een kunstmatige alvleesklier.

Eerste gebruikers van Minimed 640G

Eerste gebruikers van Minimed 640G

Het is een grote uitdaging voor mensen met diabetes om te zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog (hyperglykemie) of te laag (hypoglykemie of ‘hypo’) wordt. Vooral hypo’s zijn beangstigend, omdat die kunnen leiden tot bewusteloosheid, stuipen en in ernstige gevallen zelfs tot overlijden. Om een betere bescherming te bieden tegen lage glucosewaarden overdag, maar vooral ook ’s nachts, is de SmartGuard-technologie ontwikkeld. Hiermee kunnen meerdere limiet-instellingen voor lage waarden worden afgestemd op de individuele behoeften.

“Het voorkomen en managen van hypo’s is een van de lastigste problemen bij diabetes, met vooral het voorkomen van ernstige hypo’s met bewustzijnsverlies”, verklaart zo vertelde Dr. Geelhoed, endrocrinologe van het Medisch Centrum Haaglanden. “Door de insulineafgifte stop te zetten voordat de sensor een laag glucoseniveau bereikt, kan dit helpen om ernstige hypoglykemie te vermijden. Bovendien kan dankzij deze nieuwe functie een reactieve of ‘rebound’ hyperglykemie voorkomen worden door de insulineafgifte te hervatten, zodra de glucosespiegel zich herstelt [i], waardoor dit een zeer waardevol hulpmiddel is om een betere glucoseregulering te bereiken.”

Het Minimed 640G-systeem beschikt over een nieuwe zender en de nieuwe generatie Enlite®-sensor, die constant nauwkeurig en op comfortabele wijze de glucosewaarden controleert , . De insulinepomp heeft ook een nieuw ontwerp gekregen voor een eenvoudig diabetesmanagement met een simpele gebruikersinterface, volledig kleurenscherm dat zich aan de lichtintensiteit aanpast, individueel in te stellen waarschuwingen en alarmen, waterdichte behuizing en een afstandsbediening voor het toedienen van bolussen.

Daarnaast maakt het MiniMed 640G-systeem uitsluitend gebruik van de Bayer Contour® Next Link 2.4-bloedglucosemeter voor uiterst nauwkeurige bloedglucosemetingen , en verzendt het systeem gemeten bloedglucosewaarden automatisch naar de Bolus Wizard®-calculator om ervoor te zorgen dat patiënten geen handmatige, foute meetwaarden invoeren en om de nieuwe generatie Enlite-sensor te kalibreren. Verder kunnen patiënten ook discreet, op afstand van de meter, een insulinebolus toedienen. De meter biedt meer gemak om patiënten te helpen hun diabetes doeltreffender te reguleren.

“We hebben dit systeem kunnen ontwikkelen na jaren van onderzoek en feedback van de wereldwijde diabetesgemeenschap, op zoek naar een eenvoudigere en handigere diabetestechnologie om de glucosespiegel beter te kunnen reguleren die meer vrijheid biedt. We zijn heel blij dat we met de MiniMed 640G een nieuw systeem kunnen leveren dat voldoet aan deze behoeften. Na de geïntegreerde insulinepomp met continue glucosemonitoring in 2006 en de Lage Glucose: Stoppen-technologie in 2009, betekent dit de derde belangrijke mijlpaal op weg naar het creëren van ‘s werelds eerste kunstmatige alvleesklier”, aldus Alejandro Galindo, Vice President en General Manager van de Intensive Insulin Management-divisie bij Medtronic.

In Nederland leven naar schatting ruim 1,2 miljoen[i] mensen met diabetes. De aandoening ontstaat als het lichaam geen of onvoldoende insuline – het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert – kan aanmaken.

DSC_4352

Zie voor meer productinformatie en belangrijke veiligheidsinformatie: Insulinepomp – Medtronic Diabetes Nederland


Over Medtronic Diabetes

Medtronic werkt samen met de internationale gemeenschap aan verandering van de manier waarop mensen hun diabetes reguleren. Het bedrijf wil de diabeteszorg transformeren door de toegang tot de zorg uit te breiden, de zorg te integreren en de resultaten te verbeteren, zodat mensen met diabetes meer vrijheid en een betere gezondheid krijgen.

Over Medtronic
Medtronic plc, met hoofdkantoor in het Ierse Dublin, is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie (pacemakers, ICD’s, stents, hartkleppen, insulinepompen, neurostimulatoren, enz.). Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen.

Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland. Medtronic Nederland heeft een verkoopkantoor in Heerlen en Zaltbommel, een internationaal distributie- en servicecentrum in Heerlen, het Bakken Research Center en een trainingscentrum in Maastricht, een R&D-faciliteit in Eindhoven, een productiefaciliteit in Kerkrade en het verkoopkantoor van CoreValve in Tilburg. Meer informatie vindt u op www.medtronic.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen