Kennis en zorg rondom bekkenbodemimplantaten afgelopen jaren verbeterd

De afgelopen jaren is er veel negatieve publiciteit geweest rondom de bekkenbodemimplantaten (‘matjes’). Het is duidelijk dat het complicatiegevoelige chirurgie betreft. Veel vrouwen hebben echter ook baat (gehad) bij deze ingreep voor soms een langdurig en vervelend terugkerend probleem.

Het introductieproces rondom de invoering van deze implantaten is daarom  uitvoerig geanalyseerd. Hier zijn veel lessen uit getrokken. De gynaecologische beroepsgroep heeft diverse maatregelen genomen om de kwaliteit rondom deze hoog complexe bekkenbodemzorg te verbeteren. Deze maatregelen hebben als doel de patiënt de best mogelijke en meest veilige zorg te leveren en de kwaliteit van zorg transparant te maken.

bekkenbodemRecent is de nieuwe richtlijn “Prolaps” aangenomen in de vereniging (NVOG). Deze richtlijn is opgesteld in samenwerking met diverse andere wetenschappelijke verenigingen (chirurgen, urologen, huisartsen, bekkenfysiotherapeuten en maag-darm-lever artsen). De aanbevelingen in deze richtlijn zijn gebaseerd op al het beschikbaar wetenschappelijk bewijs rondom prolapschirurgie.

Een van de punten die is veranderd, is dat niet iedereen meer een vaginaal implantaat krijgt aangeboden, maar voornamelijk vrouwen die eerder zijn geopereerd en waar de verzakking is teruggekomen. Ook zijn er eisen gesteld aan de instelling en de specialist die de ingreep uitvoert.

Boven alles is echter belangrijk dat patiënten uitgebreid vooraf worden geïnformeerd; is een implantaat de beste behandeloptie of niet? Zo ja, waarom is een implantaat in mijn geval een overweging? Wat is de werking, wat is het effect, hoe lang heb ik hier baat bij? En zoals bij elke ingreep er ook risico’s zijn; hoe groot is de kans daarop en hoe ernstig zijn de gevolgen wanneer iets mis of anders gaat dan we willen?
Om de patiënte en de arts te helpen in de gezamenlijke beslissing tot een ingreep met een implantaat is er naast een uitgebreide informatiefolder (‘Verzakkingsoperaties met vaginale mesh (matjes)‘) ook een lijst met vragen (Vragen die u kunt/moet stellen aan uw arts) opgesteld. De patiënte kan deze aan de behandelend arts stellen om zo te komen tot een goed gewogen gezamenlijke beslissing.

Verder bestaat er vanuit de NVOG een verplichting dergelijke ingrepen te registreren, waardoor eventuele ongewenste uitkomsten sneller duidelijk worden en beter inzicht komt in de geleverde kwaliteit. Momenteel wordt in samenwerking met het ministerie van VWS en andere wetenschappelijke verenigingen hard gewerkt aan een landelijk implantatenregister. Indien er problemen zijn met een implantaat, kunnen patiënten direct worden getraceerd.

Bron`: NVOG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen