GGzE: Een jaar van mijlpalen en zorgen

Array

2014 was voor GGzE het jaar van de mijlpalen. Na vijf jaar kon ze in Amerika, als eerste GGZ-instelling van Europa, het Planetree-label ophalen. Een label dat aantoont dat mensgerichte zorg hier voorop staat. Daarnaast behaalde De Catamaran het keurmerk TOPGGz. Mooie mijlpalen dus, in een hectisch jaar. Een jaar met kansen maar zéker ook met uitdagingen en zorgen. Maar, we kijken tevreden terug op het resultaat van 2014. De cliënttevredenheid en medewerkerstevredenheid zijn licht gestegen, het aantal cliënten dat is gesepareerd is gedaald en de organisatie is financieel gezond gebleven. Met 3% minder omzet heeft GGzE ook dit jaar weer meer cliënten kunnen helpen. En het jaar werd afgesloten met een positief resultaat van ruim 4 miljoen. Dit biedt een buffer voor wat nog komen gaat.

Financiering onzeker
2014 was natuurlijk het jaar van de voorbereidingen op de grote transities in de zorg. Langzaamaan begint dit nu vorm te krijgen. Rondom de financiering van de jeugdzorg en de dagbesteding is echter nog wel onzekerheid. We weten bijvoorbeeld nog niet op welke inkomsten op dat gebied we de komende tijd mogen rekenen. Daarnaast stoeien de gemeenten en het Rijk nog over hun inkomsten voor begeleid wonen. Of en op welke manier dit gevolgen heeft voor ons en onze cliënten weten we nu nog niet. Duidelijk is wel dat de transities zorgen voor het verder verhogen van de administratieve lasten. Een last die toch al erg hoog was. In plaats van dat we in deze tijd van bezuinigingen die administratieve lastendruk verminderen, wordt die dus alsmaar hoger. Landelijk is het percentage al opgelopen tot maar liefst 23%. Tijd en geld die dus niet in zorg gestoken kunnen worden. GGzE roept daarom écht op tot vermindering van de administratieve last.

Het jaarverslag 2014 staat gepubliceerd op www.ggze.nl/jaarverslag.

Bron: GGZeFoto: BramSaeys. GGzE Centrum kinder- en jeugdpsychiatrie. Catamaran, forensisch, ortho-psychiatrie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen