Kinderombudsman: Hou kwetsbare 18-plusser onder hoede van jeugdzorg

Kwetsbare jongeren die 18 jaar worden, zouden de hulp van jeugdzorg moeten houden. Daarvoor pleit Kinderombudsman Michael Dullaert na eigen onderzoek naar aanleiding van de dood de verstandelijk gehandicapte Daniëlla van Bergen.

Jongeren onder de 18 jaar die niet zelfstandig kunnen functioneren kunnen een kinderbeschermingsmaatregel opgelegd krijgen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om jongeren in jeugdzorg of een pleeggezin, jongeren met een licht verstandelijke handicap of een psychische stoornis of zwerfjongeren. Op het moment dat zo iemand 18 jaar wordt, vervalt die maatregel. jongere gedragDullaert onderzocht de opvang van 18-plussers naar aanleiding van de dood van Daniëlla. Die 20-jarige gehandicapte vrouw kwam in 2013 om het leven door toedoen van haar schoonvader. Dullaert: “Ze mogen dan zelf beslissen of ze nog gebruik willen maken van hulp, terwijl ze vaak niet in staat zijn de gevolgen van hun eigen handelen te overzien.” De ombudsman pleit voor een overgangsplan zodra iemand 16 jaar wordt. Ook moet het mogelijk worden om een mentor aan te stellen. De overheid zou bovendien moeten onderzoeken of hulp niet toch opgelegd kan worden.

Niet de juiste hulp
De Kinderombudsman constateert in zijn onderzoek dat de jongeren zodra ze 18 jaar zijn, niet meer de juiste hulp krijgen “bijvoorbeeld omdat ze er niet voor openstaan en daar niet toe gedwongen kunnen worden”. Ook ontbreekt soms de overdracht van jeugdhulp naar de volwassenenopvang.

De problemen zijn al langer bekend bij de verantwoordelijke instanties maar toch is er nog niets aan gedaan, constateert Dullaert. “Dat is zorgelijk. Zeker omdat het gaat om een groep kwetsbare jongeren die juist op het moment dat ze 18 worden passende begeleiding of hulp nodig heeft. Vanaf die leeftijd wordt verwacht dat ze zo zelfstandig mogelijk gaan functioneren, terwijl dit voor hen vaak een grote opgaaf is.”

Als deze groep wel goed wordt opgevangen, scheelt dat later in duurdere opvangkosten. Het gaat dan om maatschappelijke opvang, de opvang voor tienermoeders, de verslavingszorg of de schuldhulpverlening. Ook kan worden voorkomen dat deze 18-plussers in de criminaliteit komen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen