VUmc onderzoekt behandeling op maat bij diabetes type 2

Geen mens met diabetes type 2 is hetzelfde. Er zijn grote verschillen in hoeveel last iemand heeft van de ziekte: dat hangt mede af van het aantal complicaties. Toch krijgen veel mensen met diabetes type 2 dezelfde zorg. Dat kan anders. Giel Nijpels, hoogleraar diabeteszorg, kan nu met financiering door het Diabetes Fonds, onderzoek doen naar behandeling van diabetes op maat.

Ieder mens is uniek en heeft andere zorg nodig. Nu moet iedereen met diabetes type 2 elke drie maanden op controle, maar wellicht is dat straks niet langer voor iedereen nodig. Aan de hand van te maken profielen bepalen de onderzoekers verschillende behandelprotocollen, en het optimale aantal controles. De onderzoekers houden bijvoorbeeld rekening met hoe lang iemand diabetes heeft en eventuele complicaties. Prof. dr. Nijpels: “We willen dat mensen de beste behandeling krijgen met zo min mogelijk last en gezondheidsrisico. Mijn ideaal voor de toekomst is bovendien dat mensen met diabetes ook zelf meer eigen keuzes kunnen maken in hun behandeling.” Dit onderzoek is een van de ruim vijftig lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland.

Bekijk de video met uitleg door prof. dr. Nijpels (1 minuut).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen