Positief advies handelsvergunning nieuwe klasse cholesterolverlager

Er is een positief advies van het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP voor een handelsvergunning voor Repatha, een nieuw cholesterolverlagend middel. Repatha heeft als werkzame stof evolocumab en is een nieuwe klasse van cholesterolverlagers.

Evolocumab werkt anders dan de huidige cholesterolverlagende geneesmiddelen. Dit is een eiwit, een zogenaamd monoklonaal antilichaam, dat aangepast is om de werking van het enzym PCSK9 te beïnvloeden. Hierdoor wordt cholesterol beter in de lever opgenomen en wordt de hoeveelheid cholesterol in het bloed verminderd.

dyslipidemia-239x300Evolocumab mag alleen worden voorgeschreven als de huidige cholesterolverlagende medicijnen (statines) niet voldoende werken of niet verdragen worden. Het geneesmiddel moet eens per twee weken of een keer per maand worden geïnjecteerd. Dit kan de patiënt of de zorgverlener doen.

Uit verschillende klinische studies blijkt dat evolocumab sterk werkt in het verlagen van cholesterol. Voor de korte termijn zijn er geen onaanvaardbare bijwerkingen bekend bij gebruik van het nieuwe middel. Er worden aanvullende studies gedaan naar eventuele gevolgen op lange termijn.

Het effect van het nieuwe medicijn op het voorkomen van hart- en vaatziekten is nog niet aangetoond. Hart- en vaatziekten zijn vaak een gevolg van een verhoogde hoeveelheid cholesterol in het bloed. Er wordt een klinische studie gedaan om dit te onderzoeken.

Bron: CBG-MEB
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen