Somberheid geen logisch gevolg van het ouder worden

Array

Bijna 20% van de ouderen heeft een lichte vorm van depressie
De kinderen het huis uit, grootouder worden, minder gaan werken, met pensioen gaan. De ‘derde’ levensfase kan lastig zijn met lichamelijke ongemakken en kwalen. De oude dag is vaak een niet gemakkelijke levensfase. De cijfers liegen er niet om. Bij PsyQ merken ze dat depressie bij ouderen een veelvoorkomend gezondheidsprobleem is. Twee tot drie procent van de ouderen heeft een ernstige depressie. Een veel groter aantal, 15 tot 20%, heeft een lichte vorm.

Depressie bij ouderen uit zich op een andere manier dan bij bijvoorbeeld jongeren. Depressieve ouderen hebben geen last van extreme somberheid en het gevoel van binnen dood of leeg te zijn, maar zij gedragen zich eerder lusteloos en gelaten.

zieke oudereDe klachten die ouderen ervaren worden vaak aan de leeftijd toegeschreven. Het is jammer dat zo vaak (gekscherend) gezegd wordt dat ouderdom met gebreken komt. Het is geen logisch gevolg van het ouder worden om somber te zijn. Omdat er helaas op zo’n manier tegen deze klachten aangekeken wordt, wordt een depressie vaak niet herkend. Ouderen blijven dan te lang onbehandeld. Dit is jammer, want ouderen kunnen net zo goed herstellen van een depressie als jong volwassenen.

Veranderingen
Je spreekt van een depressie als je meer dan twee weken erg somber of neerslachtig bent. Veel voorkomende klachten bij ouderen zijn onder andere: vaak piekeren, slaapproblemen, slecht eten, vermoeidheid, vergeetachtigheid en lichamelijke klachten zoals onverklaarbare pijn, hartkloppingen, trillende handen, druk op de borst, hoofd- en rugpijn. Het kan samenhangen met de positie en situatie waarin de oudere leeft of met een slechte lichamelijke toestand. Over het algemeen zijn hierin veranderingen aan te brengen. Vaak is dit probleem met een gezond eet- slaap- en bewegingspatroon, medicijnen en andere vormen van therapie te verhelpen.

Gesprekken
Een behandeling van een depressie bij ouderen kan bestaan uit verschillende mogelijkheden. Vaak biedt een aantal gesprekken met een hulpverlener bij een lichte tot matige depressie al voldoende steun. Een behandeling is altijd op maat, in samenspraak met de patiënt zelf, en rekening houdend met zijn omgeving.

Wanneer u last heeft van depressieve klachten kunt u dit met uw huisarts bespreken. Meer informatie over een depressie: http://www.psyq.nl/Programma/Depressie

Bron: PsyQ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen