Vrouwen met gynaecologische klachten willen deskundigheid en persoonlijke aandacht

Array

9 op de 10 vrouwen met gynaecologische klachten en vooral jongere vrouwen (92% vs. 79%), ziet op tegen een afspraak met een specialist. Vooral het onderzoek baart zorgen (51%). Vrouwen boven de 50 jaar blijken hiervoor makkelijker uit de kleren te gaan en hun intieme delen te laten zien dan jongere vrouwen (43% vs. 33%). Dit blijkt uit onderzoek van Kien* in opdracht van Bergman Clinics ? Vrouwenzorg dat vandaag naast het AMC in Amsterdam een focuskliniek opent die inspeelt op de specifieke wensen van de vrouw.
vrouw-met-arts-200x200Waar vrouwen met name behoefte aan hebben is een goede specialist (83%) waarbij ze zich veilig voelen en hun verhaal kwijt kunnen (85%). Dat willen ze het liefst in een omgeving waar ze persoonlijke aandacht krijgen (80%), die laagdrempelig is (75%), waar ze snel geholpen worden (71%) en waar een prettige sfeer heerst (58%).

De zorg die wordt geboden in de nieuwe Bergman Clinics ? Vrouwenzorg sluit hier precies bij aan, blijkt ook uit het onderzoek. In de gespecialiseerde kliniek voor gynaecologische klachten worden vrouwen snel en makkelijk geholpen, in een prettige omgeving met veel persoonlijke aandacht.

Gêne om over klachten te praten
Een derde van de vrouwen vindt het gênant om over gynaecologische klachten te praten. Bijna de helft doet dit in eerste instantie het liefst met haar partner (46%) of vriendin (20%).

Zes op de tien vrouwen tussen de 30 en 55 jaar zijn voor hun gynaecologische klachten wel eens doorverwezen. Vooral veertigers zijn bij een onderzoek relatief bang voor slecht nieuws (49% vs. 36% ).

Geen herhaling van onderzoeken nodig
Vrouwen geven aan het prettig te vinden als zij maar één keer hun verhaal hoeven vertellen (61%). Ook hierin komt de nieuwe focuskliniek vrouwen tegemoet. Indien ze complexe medische zorg nodig hebben, worden ze direct doorverwezen naar het naast gelegen AMC waar Bergman Clinics ? Vrouwenzorg nauw mee samenwerkt. Herhaalonderzoek is niet nodig en vrouwen blijven onder de verantwoordelijkheid van dezelfde arts.

Specifieke kennis en kunde
Vrouwen jonger dan 40 jaar (35%) hebben de voorkeur voor een gespecialiseerde kliniek met name omdat hier specifieke kennis en kunde aanwezig is.

Door focus beter
De nieuwe Bergman Clinics? Vrouwenzorg kliniek sluit geheel aan bij de visie van Bergman Clinics dat specialisatie leidt tot betere kwaliteit, goede cliëntervaringen en efficiëntie.

De focuskliniek is volledig gespecialiseerd op het gebied van gynaecologische klachten, zoals

menstruatieklachten (abnormaal bloedverlies, cyclusstoornissen), anticonceptie, afwijkende uitstrijkjes, goedaardige aandoeningen aan de baarmoeder (vleesbomen), eierstokken (cystes) of vulva en zwellingen in de onderbuik. Deze zorg wordt overgenomen van het AMC.

Speciaal voor meiden tussen de 12 en 20 jaar komt er een ‘jonge meiden’-spreekuur.

Vrouwen vinden het belangrijk dat ze zich veilig voelen bij een vrouwenarts en hun verhaal kunnen doen.

 

 gyn 2

Goede specialisten en persoonlijke aandacht belangrijkste aspecten bij vrouwenzorg

*Het onderzoek is in mei 2015 uitgevoerd door Kien onder 297 vrouwen tussen de 30 en 55 jaar die vanwege gynaecologische klachten wel eens zijn doorverwezen naar een specialist.

Bron: Bergman Clinics

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen