“Papa moet naar het ziekenhuis. Maar wie denkt er aan mij?”

Array

stivhting-lezen-en-schrijvenHet AMC neemt op 1 juni het eerste exemplaar in ontvangst van een uniek prentenboek
‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ is geschreven voor een ‘vergeten groep’: jonge kinderen van wie de papa of mama naar het ziekenhuis moet. (Verschijnt ook als ‘Mama gaat naar het ziekenhuis’.)

Acteur/theatermaker John Buijsman leest het boek voor aan een groep peuters en kleuters.

Stichting Lezen & Schrijven ondersteunt dit initiatief van harte en benadrukt het belang van voorlezen via de voorleesservice van Vaders Voor Lezen die op 1 juni ook in het AMC start.

Aandacht voor een ‘vergeten groep’
Elk jaar vinden in Nederland 440.000 klinische opnames plaats bij mensen tussen de 20 en 45 jaar

(Bron: CBS en Dutch Hospital Data) – een categorie waarvan een groot deel jonge kinderen heeft. Sommigen worden opgenomen voor een paar dagen, anderen langer. Een spannende periode. Heel jonge kinderen voelen deze spanning haarfijn aan. Er mist ineens een belangrijk iemand in huis. Waar is papa (of mama) eigenlijk? Waarom moet hij naar het ziekenhuis? Wanneer komt hij weer thuis? Elke situatie is anders en elk kind heeft andere vragen. Hoe onwaarschijnlijk het klinkt, er is weinig informatie beschikbaar waarmee ouders jonge kinderen (2-6 jaar) kunnen voorbereiden op de ziekenhuisopname van papa of mama. Een ‘vergeten groep’ die veel aandacht nodig heeft.

Samenwerking Vaders Voor Lezen
Stichting Lezen & Schrijven – als partner van de Leescoalitie – onderkent het belang van voorlezen bij de taalontwikkeling van en voorlichting aan kinderen. Via de voorleesservice van ‘Vaders Voor Lezen’ stimuleert zij vaders om vaker voor te lezen. De lancering van het boek ‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ is een mooi moment om de voorleesservice vanaf 1 juni ook in het AMC en een aantal andere ziekenhuizen van start te laten gaan. Ziekenhuizen die meedoen aan de voorleesservice ontvangen iedere maand een digitaal voorleesverhaal om te verspreiden onder hun personeel.

‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ is het eerste prentenboek dat ouders een basis biedt om hun verhaal te vertellen aan peuters en kleuters. Een steuntje in de rug tijdens een spannende periode. Auteur Miriam Smit-Vuijk: “Anderhalf jaar geleden had ik zo’n boek nodig om mijn kinderen uit te leggen dat papa naar het ziekenhuis moest voor een operatie. Ongelooflijk dat het niet bestond aangezien er jaarlijks duizenden jonge gezinnen in een vergelijkbare situatie komen. Daarom besloot ik een boek te schrijven met hulp van professionele zorgverleners.” Het eerste exemplaar wordt door de auteur in het AMC overhandigd – de plek waar het idee voor het boek is ontstaan. Het AMC waardeert dit gebaar en onderstreept het belang van goede voorlichting aan kinderen van patie?nten.

In het AMC doet John Buijsman de aftrap van de voorleesservice. Hij leest ‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ voor aan een groep peuters en kleuters. Als veelgevraagd acteur/theatermaker met ruime ervaring in het spelen voor kinderen kan hij als geen ander jonge kinderen meenemen in een wereld waar fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen.

Miriam Smit-Vuijk
Auteur van ‘Papa gaat naar het ziekenhuis’. Voor de operatie van haar man wilde zij haar kinderen uitleggen waar papa naar toeging maar kon geen boek vinden wat haar kon helpen. Omdat duizenden gezinnen in een vergelijkbare situatie komen, besloot zij zelf een boek te schrijven en uit te geven. In het dagelijks leven is Miriam communicatiemanager en spreekt ze luisterboeken in voor mensen met een leesbeperking. In dit geval een prima combinatie van ervaring, expertise en interesse.

Stichting Lezen & Schrijven
Stichting Lezen & Schrijven is in 2004 opgericht op initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen. De stichting doet dit door het onderwerp bespreekbaar te maken, concrete projecten te starten met en krachten te bundelen tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Vaders Voor Lezen
De campagne Vaders Voor Lezen wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW en georganiseerd door de Leescoalitie, een samenwerking tussen Stichting Lezen & Schrijven, Stichting CPNB, Stichting Lezen, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging Openbare Bibliotheken. Met Vaders Voor Lezen stimuleert de Leescoalitie vaders en grootvaders om vaker voor te lezen. Kijk ook op www.vadersvoorlezen.nl

John Buijsman
Een veelgevraagd acteur voor theater, TV, film en commercials. Bij het grote publiek vooral bekend als Dr. Doolittle in ‘Loenatik’, Cor in ‘Raymann is laat’ en Freek-Willem uit de Gamma-reclame. Maar de veelzijdige Rotterdamse theatermaker heeft ook aan een aantal jeugdfilms gewerkt (Polleke, Ibbeltje, Kruistocht in Spijkerbroek) en vertolkt momenteel een van de hoofdrollen in de nieuwe tv-serie Bagels & Bubbels.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen