Laat je huid checken tijdens 3e Nationale Huidkankerdag

Array

Vroegtijdige opsporing en behandeling geeft grootste kans op genezing

Zaterdag 30 mei van 10.00 tot 13.00 uur op ruim 100 locaties in Nederland
Ruim 7.000 bezoekers hebben zich aangemeld om hun huid te laten controleren tijdens de 3e Nationale Huidkankerdag op zaterdag 30 mei aanstaande. Daarmee is de Huidkankerdag volgeboekt. Meer dan 200 dermatologen checken die dag de huid op verdachte plekjes in meer dan honderd deelnemende ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra in heel Nederland. Thema van de dag is: ‘Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?’. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal patiënten neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Daarbij zitten 5.600 melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker. Tijdens de Nationale Huidkankerdag van 2014 werden 70 melanomen opgespoord. De Huidkankerdag is een initiatief van de wetenschappelijke vereniging van dermatologen in Nederland (NVDV), in nauwe samenwerking met onder andere KWF Kankerbestrijding.

huidkankerCijfers bevestigen de noodzaak van de Huidkankerdag. In twintig jaar tijd is het aantal gevallen van huidkanker in ons land meer dan verdrievoudigd: van 17.000 naar bijna 53.000 per jaar in 2014. Er is dan ook sprake van een heuse huidkankerepidemie: nog steeds stijgt het aantal (nieuwe) patiënten met 6 tot 9 procent per jaar. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht. Bovenmatige blootstelling aan UV-straling en onvoldoende bescherming vormen de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Naast het opsporen van huidkanker wordt er tijdens de Nationale Huidkankerdag daarom ook veel aandacht besteed aan preventie en voorlichting.
Vroege opsporing
Vroege opsporing en behandeling van huidkanker is belangrijk want dat leidt tot bijna 100% genezing. “Tijdige herkenning geeft dus de grootste kans op genezing. Het is dan ook een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken”, stelt dermatoloog dr. Nicole Kelleners-Smeets van het UMC Maastricht, woordvoerder van de 3e Nationale Huidkankerdag. “Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken. Zon is goed voor een mens, maar men moet er wel verstandig mee omgaan. Hoe lichter je huidtype, hoe sneller je verbrandt, en hoe hoger het risico op huidkanker.“ Mensen moeten vooral bestaande plekjes die veranderen en nieuw ontstane plekjes goed in de gaten houden en bij twijfel naar de huisarts gaan.

De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen