UMCG boekt financieel resultaat van 17,7 miljoen euro in 2014

In 2014 heeft het UMCG een positief financieel resultaat geboekt van 17,7 miljoen euro. De toename van het resultaat opzichte van 2013 is vooral het gevolg van incidentele baten. De omzet in 2014 bedraagt 1,1 miljard euro, een lichte stijging vergeleken met de omzet in 2013. Het resultaat is met circa 1,6% van de omzet op het gewenste niveau. Het UMCG behoudt hiermee zijn financieel solide positie.

calculator rekenen managementHet UMCG gebruikt het resultaat om ondermeer het eigen vermogen te versterken en innovaties te financieren. Voor de komende jaren heeft het UMCG ambities die forse investeringen vergen, zoals het behoud van een volledig, toegankelijk en kwalitatief hoogwaardig zorgaanbod in de regio en het versterken van zijn internationale toppositie op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleidingen. Tegelijkertijd is duidelijk dat op verschillende fronten de financiële middelen afnemen of stabiliseren: financiers verlangen meer zekerheden, de overheid investeert minder in (academische) zorg en het verwerven van onderzoeksgelden vindt in een competitief krachtenveld plaats.

Hoogtepunten 2014
In 2014 heeft het UMCG opnieuw fors geïnvesteerd in kwaliteit en veiligheid met als hoogtepunt het behalen van de ISO 9001-2008 certificering voor de zorg.

Ook werden de ambities van het UMCG geactualiseerd en ging de hieraan gekoppelde interne campagne ‘Route 2020’ van start. De missie is onveranderd ‘Bouwen aan de toekomst van gezondheid’, evenals de focus op Healthy Ageing. Het UMCG kiest nadrukkelijk voor complexe zorg en zorg voor complexe patiënten, alsook voor centra waarin onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg zijn georganiseerd rondom een patiëntengroep, zoals transplantatie, oncologie en acute zorg. Basiszorg draagt het UMCG zoveel mogelijk over aan ziekenhuizen in de regio.

Vanuit de publiek-maatschappelijke rol heeft het UMCG in 2014 geïnvesteerd in de borging van de zorg in Oost-Groningen. Er zijn voorbereidingen getroffen om de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) als zelfstandige BV bij het UMCG onder te brengen.

Op het gebied van onderzoek, onderwijs en opleidingen werden goede resultaten geboekt, mooie subsidies binnengehaald en werd gestart met een nieuw Geneeskunde-curriculum G2020, gericht op verdieping en verbreding in kleinschalige ‘learning communities’.

Kerncijfers 2014 2013
Totaal consulten en bezoeken 815.311 789.037
Klinische opnames  34.671 37.249
Promoties 197 181
ISI-publicaties 2.405 2.294
Ingeschreven studenten (per 1 oktober) 4.021 3.854
AIOS (fte) 419 382
Medewerkers 12.653 12.425


Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen