JBZ start met screenen op ouderenmishandeling

Array

ouderenmishandeling1 op de 20 ouderen in Nederland krijgt te maken met een vorm van mishandeling. De overheid pakt dit steeds actiever aan en ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet zich in voor de landelijke aanpak van ouderenmishandeling: als één van de eerste ziekenhuizen van Nederland screent het JBZ de tekenen hiervan op de Spoedeisende Hulp (SEH).

In het ziekenhuis is het project Ouderenmishandeling gestart. Ouderen die op de SEH binnenkomen worden standaard gescreend op mishandeling. Daarnaast worden in 2015 en in 2016 alle JBZ-medewerkers van risicoafdelingen geschoold in het (h)erkennen van signalen van ouderenmishandeling. Er is een aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling aangesteld en er vinden vanaf 4 juni casuïstiekbesprekingen plaats.

Wanneer de screening of signalering leidt tot verdenking van ouderenmishandeling, wordt er gekeken of er hulp ingezet kan worden of wordt er een melding gedaan bij Veilig Thuis; het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Landelijke koploper
Sinds 1 juli 2013 zijn zorgverleners in Nederland wettelijk verplicht om bij vermoedens van huiselijk geweld een melding te doen. Bij kindermishandeling wordt er in bijna ieder ziekenhuis al standaard gescreend. Landelijk is de aanpak van ouderenmishandeling nog volop in ontwikkeling en heeft het JBZ de kans om een voorbeeldfunctie te zijn voor andere ziekenhuizen.

Ouderenmishandeling
Ouderenmishandeling kent verschillende vormen, van psychische of lichamelijke mishandeling tot financiële uitbuiting en verwaarlozing. Het screenen op ouderenmishandeling is belangrijk omdat ouderen vaak zelf niet naar buiten treden als ze mishandeld worden. Dit kan zijn omdat ze zich schamen, ze afhankelijk zijn van de pleger of omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Door binnenkomende ouderen in het ziekenhuis te screenen, wordt mishandeling (h)erkend en kan er iets aan worden gedaan.

Niet alle ouderenmishandeling gebeurt moedwillig: door de toegenomen zwaarte van mantelzorg kunnen sommige mantelzorgers het niet goed aan en kan bijvoorbeeld verwaarlozing optreden. Door te screenen kan het JBZ de oudere helpen, maar in sommige gevallen ook de verzorgers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen