Pen beschikbaar voor exenatide

BydureonPen® nu beschikbaar voor eenmaal wekelijkse behandeling van diabetes mellitus type 2
Sinds 1 juni 2015 is BydureonPen® beschikbaar in Nederland voor de behandeling van diabetes mellitus type 2.
BydureonPen is een voorgevuld pensysteem voor de toediening van Bydureon (exenatide eenmaal wekelijks).

Ontwikkeld met de patiënt in gedachten[1] is in drie eenvoudige stappen eenmaal wekelijks Bydureon te gebruiken op een door de patiënt zelf te kiezen vaste dag.

alvleesklierDe bestaande, niet voorgevulde Bydureon KIT blijft beschikbaar voor mensen die deze willen blijven gebruiken. Dit betekent dat voor een nieuw voorschrift van BydureonPen dit expliciet op het recept aangegeven dient te worden.

Dosering en toediening[2]

Bydureon (exenatide 2mg) moet eenmaal per week op dezelfde dag van de week worden toegediend. De dag van de wekelijkse toediening kan indien nodig worden gewijzigd zolang de volgende dosis tenminste een dag (24 uur) later wordt toegediend. Bydureon kan op ieder moment van de dag worden toegediend, met of zonder maaltijden.

Vergoeding
BydureonPen wordt binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem vergoed voor patiënten met diabetes mellitus type 2 met een BMI ? 35/m2, bij wie de bloedglucosewaarden onvoldoende kunnen worden gereguleerd met de combinatie van metformine en een SU in de maximaal verdraagbare doseringen.

Het eerste recept dient van een internist afkomstig zijn.

Over Bydureon®[2]
Bydureon (exenatide) is de eerste eenmaal wekelijkse GLP-1 analoog voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 in combinatie met:

  • metformine
  • sulfonylureumderivaten
  • thiazolidinedion
  • metformine en een sulfonylureumderivaat
  • metformine en een thiazolidinedion

bij volwassenen bij wie geen adequate glykemische controle wordt bereikt bij maximaal verdraagbare doseringen van deze orale behandelingen.

De website www.bydureon.nl biedt extra informatie en ondersteunende materialen voor Bydureon en BydureonPen.

[1] La Rue S, Marroy J. Evaluation of the Dual-Chambre Pen design for the injection of exenatide once weekly for the treatment of type 2 diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology 2015; 1-7

[2] SPC Bydureon Pen, www.cbg-meb.nl/cbg/nl

Bron AstraZeneca

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen