Amerikaanse overheid investeert 1,5 miljoen dollar in Nederlands Q-koortsonderzoek

Array

Het Amerikaans ministerie van Defensie steekt 4,5 miljoen euro (5,2 miljoen dollar) in de ontwikkeling van een nieuw type vaccin tegen Q-koorts. Het Nederlandse bedrijf Innatoss Laboratories uit Oss en Epivax, een Amerikaans bedrijf met een vestiging in Amsterdam, maken deel uit van het Q-koorts consortium waarin geïnvesteerd wordt. Prominente namen als Massachusetts General Hospital en Yale University geven gewicht aan het consortium.

lab2Anja Garritsen, CEO van InnatOss Laboratories, is blij met deze erkenning. “De toekenning van de opdracht laat zien dat de hoe belangrijk de Amerikaanse overheid het vindt om Q-koorts bij de mens te voorkomen. Dit is extra belangrijk als je mensen uitzendt naar landen waar Q-koorts veel voorkomt, zoals het Midden-Oosten.”

Innatoss ontwikkelt Q-koorts diagnostiek en speelt binnen het consortium een belangrijke rol in het ontrafelen van de immuunrespons na besmetting met Q-koorts. Het bedrijf uit Oss heeft in 2014 in samenwerking met de GGD Hart voor Brabant ruim 1500 mensen in het Brabantse dorp Herpen getest. In deze studie werd naast het meten van antistoffen ook gebruik gemaakt van Q-detect™. Dit is een nieuwe, door Innatoss ontwikkelde methode waarmee besmetting accurater kan worden vastgesteld. De aangetroffen verscheidenheid van afweerreacties blijkt van grote wetenschappelijke waarde.

Garritsen: “In Herpen bleken verschillende afweerreacties op de Q-koorts bacterie voor te komen. Veel mensen waren besmet, maar lang niet iedereen is ziek geworden. Een paar mensen hebben juist weer de ernstige variant opgelopen; chronische Q-koorts. Daarnaast is er een grote groep waarbij de bacterie niet meer actief lijkt te zijn, maar die nog steeds erg veel last hebben van restverschijnselen. Deze verscheidenheid in zo’n klein gebied is uniek en is een ijzersterke basis voor dit vaccinproject met internationale grote spelers. Het belang van een grote populatie die aan Q-koorts was blootgesteld werd direct herkend door de onderzoekers van de internationale partners.

Naast Innatoss is Epivax een van de consortiumpartners. Epivax is gevestigd in Providence (RI, USA) en heeft een nevenvestiging in Amsterdam. Epivax is gespecialiseerd in computational immunology. CEO Annie de Groot: “T-cellen spelen een centrale rol in de afweer tegen Q-koorts en het opbouwen van immuniteit. Deze afweercellen zijn ook belangrijk bij chronische ziekte. Verschillende typen T-cellen kunnen bevorderen dat het immuunsysteem de goed of slechte kant uit gaat. Epivax heeft immunoinformatica tools ontwikkeld die de kleine stukjes van de Coxiella bacterie kunnen identificeren (epitopen) die dit proces aansturen. Ons doel in dit programma is om díe epitopen te vinden die een langdurige bescherming tegen Coxiella bevorderen. Op die manier kunnen we een veilig en beschermend vaccin maken.”

De opdracht is onderdeel van een ambitieuze aanpak, VaxCelerate, gericht op snelle ontwikkeling van vaccins voor opkomende infectieziekten. “Het steeds sneller opkomen van nieuwe infectieziekten bij de mens en hun verspreiding over de wereld, vereist een nieuwe aanpak voor vaccinontwikkeling”, zegt Dr. Mark Poznansky, directeur van het Vaccine & Immunotherapy Center van MGH en hoofdonderzoeker van het project. “Nieuwe wetenschappelijke concepten en technische ontwikkelingen uit de industrie worden in VaxCelerate geïntegreerd. Dit leidt tot een versnelde ontwikkeling.” Aan deze Amerikaanse aanpak dragen de twee Nederlandse bedrijven essentiële onderdelen bij.

Bron: Innatoss

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen