Koninklijk paar bij benoeming VUmc-wetenschappers tot hoogleraar in VS

Internationale rol voor neurorevalidatie VUmc
In het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn neurowetenschappers Gert Kwakkel en Carel Meskers benoemd tot gasthoogleraar van de Northwestern University in Chicago. In deze functie gaan zij nauw samenwerken met de VS op het gebied van neurorevalidatie. Tijdens de koninklijke handelsmissie tekende Carel Meskers, medisch directeur van onderzoekscentrum Neurocontrol, ook een samenwerkingsovereenkomst met het Rehabilitation Institute Chicago. De afdeling neurorevalidatie VUmc is internationaal toonaangevend op het gebied van klinisch onderzoek naar herstel van patiënten na een beroerte.

Nederlandse wetenschappers benoemd als gasthoogleraar VS in aanwezigheid van het koninklijk paar. Tweede van links VUmc-neurowetenschappers Gert Kwakkel. Rechts naast koningin Máxima staat VUmc-arts en neurowetenschapper Carel Meskers. Fotocredit: NL ambassade Washington/Richard Koek

Nederlandse wetenschappers benoemd als gasthoogleraar VS in aanwezigheid van het koninklijk paar. Tweede van links VUmc-neurowetenschappers Gert Kwakkel. Rechts naast koningin Máxima staat VUmc-arts en neurowetenschapper Carel Meskers. Fotocredit: NL ambassade Washington/Richard Koek

De hoogleraarsbenoemingen en de samenwerkingsovereenkomst over neurorevalidatie zijn onderdeel van de handelsmissie naar de VS rond het thema ‘gezond ouder worden’. Het koninklijk paar vormt samen met minister Schippers van VWS en Nederlandse wetenschappers die zich met neurorevalidatie bezighouden, de ‘Dutch delegation’. Het aantal neurologische aandoeningen, zoals beroerte en de ziekte van Parkinson, neemt toe met de vergrijzing. Neurorevalidatie-onderzoek helpt de groeiende groep patiënten bij een sneller en beter herstel of aanpassing aan nieuwe omstandigheden.

Internationale rol
De benoemingen tot gasthoogleraar van Gert Kwakkel, hoogleraar neurorevalidatie, en Carel Meskers, revalidatiearts en neurowetenschapper, tonen de internationale rol die VUmc/VU al speelt op dit vakgebied. Kwakkel: “Het gasthoogleraarschap verbindt VUmc met Northwestern University, die in de VS een belangrijke speler is op het gebied van technische innovatie voor neurorevalidatie. Met onze expertise op gebied van prognostisch onderzoek en bewegingssturing zoals het EXPLICIT-stroke programma is dit een verdere versterking van onze onderzoekslijn naar de functionele betekenis van hersenplasticiteit voor herstel na een beroerte. De intensieve samenwerking versterkt het onderzoek naar verbetering van de revalidatie van mensen met neurologische aandoeningen.”

Hersenmeetbus
De samenwerkingsovereenkomst tussen onderzoekscentrum Neurocontrol en het Rehabilitation Institute Chicago, een van de leidende revalidatiecentra in de VS, is een belangrijke stap in het onderzoek naar herstel na een beroerte. De aanwezigheid van koning Willem Alexander en koningin Máxima beklemtoont het belang van dit internationale onderzoek. Medisch directeur van Neurocontrol Meskers: “De grootste uitdaging in deze studies is het benutten van neuroplasticiteit, dat wil zeggen het aanpassingsvermogen van het zenuwstelsel van patiënten nadat hun hersenen zijn beschadigd door beroerte of aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Een recente studie hiernaar is 4D EEG, een samenwerking tussen VUmc/VU en de TU Delft, waarbij een robot en rondrijdende bus worden ingezet om de hersenactiviteit van patiënten thuis te meten.”

Zie de video over project 4D EEG en lees hier meer over de hersenmeetbus. Bekijk de website van NeuroControl van het EXPLICIT-stroke zoals gefinancierd vanuit ZonMw.

 

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen