Martini Ziekenhuis organiseert ‘Martini Allergieweek’

Array

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) van het Martini Ziekenhuis start zaterdag 13 juni met een week die in het teken staat van allergie bij kinderen. Gezinnen met een kind dat onder behandeling is bij het MACK kunnen die avond zorgeloos aanschuiven bij een allergeenvrij buffet. ‘En voor iedereen die meer wil weten over de feiten en fabels van allergie geven we 16 juni ‘s avonds een Martini Allergie College’, zegt Gerbrich van der Meulen, kinderarts allergoloog.

Bij 15% van de kinderen in Nederland denken de ouders of verzorgers dat ze last hebben van voedselallergie. Van der Meulen: ‘In drie tot vijf procent van deze gevallen is dat ook daadwerkelijk zo. Daarnaast spelen andere allergische klachten een grote rol bij kinderen, zoals astma en eczeem. Ons MACK zorgt ervoor dat kinderen met soms complexe allergieën en hun familie een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.’ Het MACK bestaat sinds 2011 en is een behandel- en expertisecentrum voor kinderen in de provincie Groningen maar ook tot ver daar buiten. ‘Ik startte destijds samen met Irene Herpetz, kinderdiëtist die gespecialiseerd is in voedselallergie. Nu zijn we met een team van 20 medewerkers, waaronder gespecialiseerde kinderartsen en verpleegkundigen maar ook speciale dieetkoks.’

Hoog verhitte melk drinken
Het aantal kinderen waarbij een provocatietest wordt gedaan, is van 500 per jaar in 2012 gegroeid naar 700 per jaar in 2014. Met deze test wordt uitgezocht of een kind allergisch is voor bijvoorbeeld noten, melk, pinda’s, ei of soja. ‘Eén van de nieuwste ontwikkelingen is tolerantie ontwikkeling. Dit houdt in dat patiënten met een bewezen, blijvende allergie voor ei of melk in het ziekenhuis ei en hoog verhitte melk, bijvoorbeeld in koekjes, te eten krijgen. Als dat goed wordt verdragen krijgen zij een schema mee voor toediening thuis, waarna een deel van hen weer snel  ‘gewone’ melk en ei blijkt te kunnen verdragen.’ Op dit moment is het Martini Ziekenhuis het enige ziekenhuis in Nederland dat deze diagnostiek in combinatie met behandeling aanbiedt. In de tweede helft van 2015 worden naar verwachting de resultaten hiervan gepubliceerd.

www.kindenallergie.nl
Bij de start van de Martini Allergieweek gaat er een nieuwe website, kindenallergie.nl, de lucht in, waarop ouders van kinderen met voedselallergie hun ervaringen delen. De site is een samenwerking tussen ouders en zorgverleners en biedt tips voor het omgaan met voedselallergie in verschillende situaties, gebruik van (nood)medicatie en protocollen voor scholen en kinderopvangverblijven.

Opgave Martini Allergie College, 16 juni van 19.00 – 21.00 uur, Martini restaurant: www.martiniziekenhuis.nl/mack. Er is plaats voor 70 deelnemers.  

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen