Al tien jaar succes met speciale IVF-behandeling in UMCG

vruchtbaarheid????Waarom kiezen voor een belastende IVF-behandeling als de kansen op een zwangerschap gelijk zijn met een veel minder belastende IVF-variant? Dat was precies wat gynaecologen in het UMCG tien jaar geleden dachten toen ze van start gingen met MNC, een IVF behandeling in de gemodificeerde natuurlijke cyclus. Nu, na tien jaar, zetten ze de resultaten op een rij en komen tot de conclusie: “kon minder”, waarmee op z’n Gronings wordt bedoeld: “zeer succesvol”. Hoogleraar Jolande Land, hoofd van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde van het UMCG, is er trots op.

De voordelen van deze IVF-variant zijn overduidelijk. Toch zijn er maar een paar ziekenhuizen in Nederland die deze behandeling aanbieden. “Dat lijkt inderdaad wat vreemd, maar het vergt specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van monitoring en eicelpunctie die je niet even uit een boekje haalt”, legt Land uit. “En dat geeft ook niets, want zo heeft ieder fertiliteitcentrum wel zijn eigen expertise.”

Reageerbuisbevruchting
IVF of in-vitrofertilisatie (reageerbuisbevruchting) is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna hooguit één of soms twee embryo’s in de baarmoeder geplaatst worden. Bij gewone IVF wordt gebruik gemaakt van een hoge dosis hormonale medicatie om de eierstokken te stimuleren, met als doel een groot aantal eicellen te laten groeien. Land: “Veel vrouwen ervaren gewone IVF als fysiek en emotioneel zwaar. De behandeling is ook nog eens relatief duur, heeft bijwerkingen en kan leiden tot een gevaarlijke complicatie, het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS). Ook de kans op meerlingzwangerschappen is verhoogd, met alle medische risico’s van dien.”

alternatief: MNC
“Naast reguliere IVF bestaat dus IVF in de gemodificeerde natuurlijke cyclus (MNC). Het is een IVF-behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke cyclus. De vrouw krijgt hierbij geen hormoonstimulatie om meer eicellen te verkrijgen. Wel wordt het eiblaasje (ook wel de follikel) dat iedere maand groeit, twee à drie dagen hormonaal ondersteund. Als deze ene follikel rijp is wordt de eicel eruit gehaald. Eén follikel bevat doorgaans één eicel, waaruit één embryo kan ontstaan – er is dus geen kans op meerlingen. De embryo wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst. Als die innestelt, is de vrouw zwanger. Deze weinig belastende behandeling kan een aantal keren worden herhaald: zes MNC-behandelingen worden gelijk gesteld met één gewone IVF-poging ”, zegt Land.

?Voordelen van MNC
Om maar gelijk met het enige nadeel te beginnen: niet alle vrouwen komen in aanmerking voor MNC. De behandeling is alleen geschikt voor vrouwen onder de 35 jaar met een regelmatige, goede menstruele cyclus. ?Land: “Maar verder biedt de MNC-behandeling vooral voordelen. Het leidt vaker dan gewone IVF tot een zwangerschap. Doordat MNC gebruik maakt van de natuurlijke cyclus, is de behandeling veel minder belastend voor de vrouw. Zo is er vrijwel geen hormoonbehandeling voor nodig. Dat is fijn omdat het veel minder vervelende bijwerkingen geeft. Maar belangrijker is dat er geen risico meer is op het gevaarlijke OHSS, dat bij gewone IVF wel kan optreden. Daarnaast leidt de MNC-behandeling, in tegenstelling tot de gewone IVF, vrijwel nooit tot meerlingen (bij gewone IVF is er een kans van ongeveer 10 procent op meerlingen). En dat is goed, omdat meerlingenzwangerschappen vaker gecompliceerd verlopen en er bij de bevalling meer risico is voor moeder en de baby’s. Ook zijn er paren die het een groot voordeel vinden dat bij MNC er maar één embryo ontstaat en geen embryo’s ongebruikt overblijven en vernietigd moeten worden”.

??Hogere statistiek
Wie zich – vaak noodgedwongen – verdiept in vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en een keuze moet maken welke behandeling het beste bij haar past, loopt het risico door de bomen het bos niet meer te zien. Want hoe bepaal je nu welke behandeling het beste is in jouw situatie? Wie vervolgens ook nog eens de resultaten van de verschillende fertiliteitcentra wil vergelijken, moet van goeden huize komen om de cijfers en de bijbehorende toelichting – statistisch, gemiddeld, significant, cumulatief, betrouwbaarheidsinterval- goed te kunnen interpreteren. Zelfs van een eenvoudige term als ‘zwangerschap’ blijken meerdere interpretaties mogelijk.

Klinkende resultaten
“De cijfers die de tien jaren MNC-IVF in het UMCG laten zien zijn simpelweg uitstekend”, vertelt Land met gepaste trots. “Van de vrouwen die kiezen voor MNC-IVF wordt 35 procent zwanger, terwijl één poging met gewone IVF landelijk bij 25 procent van de vrouwen tot een zwangerschap leidt. Wanneer zwangerschap na de zes MNC-behandelingen (die samen gelijk staan aan één gewone IVF-poging) uitblijft volgen nog twee gewone IVF behandelingen. Uiteindelijk krijgt na het hele IVF traject in het UMCG meer dan 50 procent van de paren een kind. En dat kind is het enige wat echt telt. ”

???De nieuwe standdaard
Het UMCG heeft tien jaar geleden de MNC-techniek als standaardbehandeling ingevoerd. “Dat is gezien het succes van de behandeling, de lagere kosten en veel minder bijwerkingen vanzelfsprekend, niet alleen voor ons maar ook voor onze patiënten”, aldus Land. ??

Bron: UMCG/KennisInZicht/09 juni 2015 – Door Janneke Kruse

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen