Eén programma voor jongeren met ADHD, alcohol en drugs

Array

verslavingszorg-238x300‘Jongeren hoeven zich maar bij een instelling aan te melden voor passende hulp’
Brijder Jeugd, Brijder Onderzoek (PARC) en NISPA hebben in opdracht van stichting Resultaten Scoren één behandeling ontwikkeld voor ADHD en verslaving. Cliënten binnen de verslavingszorg of de ggz kunnen vanaf nu binnen één instelling worden geholpen.

“We zien in de praktijk dat ADHD en problemen met alcohol en drugs vaak samengaan”, zegt Mariken Müller van verslavingszorgaanbieder Brijder Jeugd. Ze is een van de makers van het nieuwe programma ‘ADHD, alcohol & drugs’. “Vandaar dat we een programma hebben ontwikkeld dat door alle geestelijke gezondheidszorg- en verslavingszorgaanbieders gebruikt kan worden. Het maakt het mogelijk dat jongeren zich maar bij één instelling hoeven aan te melden om hiervoor passende hulp te krijgen.“

Het programma
Het behandelprotocol omvat een individuele behandeling die zowel ambulant als klinisch kan worden toegepast. De behandeling bevat 14 verschillende thema’s die de behandelaar naargelang wat de jongere nodig heeft, flexibel inzet. Enkele voorbeelden van deze thema’s zijn: omgaan met trek in alcohol of drugs, sociale druk, terugvalpreventie en het voorkomen van terugval en het voorkomen van uitstelgedrag. Thuis gaat de cliënt met een werkboek aan de slag en oefent het geleerde in de praktijk.

Vluchtmiddel
ADHD gaat vaak gepaard met een gevoel van onrust, druk gedrag of een hoofd vol ideeën en plannen. Alcohol en drugs kunnen rust en ontspanning geven en lijken op korte termijn iets op te lossen. Het is een vluchtmiddel voor veel jongeren. Het gevaar is dat jongeren met ADHD over het algemeen impulsiever zijn en sneller een grens overgaan, ook qua gebruik van verdovende middelen.

Meer informatie over de samenwerkingspartners: www.brijderjeugd.nl, www.nispa.nl, www.resultatenscoren.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen