Niet alles wat kan hoeft

Array

knmgNu beschikbaar: discussie- en onderwijsmodule Passende zorg in de laatste levensfase
Wel of niet kiezen voor meer diagnostiek en behandeling in de laatste levensfase? Wanneer een patiënt in te lichten over de naderende dood? Regelmatig staan artsen voor deze dilemma’s. De discussie- en onderwijsmodule Niet alles wat kan, hoeft bevat uitgebreide casuïstiek en achtergrondinformatie voor een gedachtenuitwisseling over hoe samen te komen tot passende zorg.

Hoe bereiken we dat mensen in de laatste periode van hun leven geen behandelingen meer krijgen die hen eerder schaden dan baten? Met de patiënt praten en samen afwegen is hiervoor belangrijk, maar dat is nog lang niet gewoon. Vaak lijkt ‘doen’ ook beter dan ‘laten’.

De praktische discussie- en onderwijsmodule Niet alles wat kan, hoeft gaat in op dit soort mechanismen. De uitgebreide casuïstiek besteedt aandacht aan keuze-dilemma’s in verschillende situaties en contexten. Artsen kunnen deze module gebruiken voor discussie in het eigen team en in multidisciplinaire setting, maar zeker ook voor onderwijsdoeleinden. Dit draagt direct bij aan het bespreekbaar en grijpbaar maken van ‘passende zorg’ in de praktijk: het verleggen van de focus van medische mogelijkheden naar de kwaliteit van zorg en keuzes die artsen samen met  de patiënt kunnen maken als de laatste levensfase in zicht is.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen