Wemos organiseert parallelsessie tijdens World Health Assembly

Array

wereldOp 20 mei 2015, tijdens de 68e jaarvergadering van de WHO-lidstaten, organiseerde Wemos een parallelsessie over de Global Code of Practice (`de Code’) voor internationale werving en migratie van zorgpersoneel. Doel van deze bijeenkomst was om de eerder verschenen conclusies van een adviesgroep over de relevantie en effectiviteit van de Code in informele setting met verschillende partijen te bespreken. Wemos deed dit als lid van Medicus Mundi International en penvoerder van de Europese Health Workers for All coalitie.

Met meer dan 120 deelnemers bood het side event een goede mogelijkheid om de bevindingen van de adviesgroep te evalueren. Aan het succes van de Code valt niet te twijfelen. Zo biedt de Code bruikbare handvatten om de dialoog met meerdere stakeholders aan te gaan (w.o. zorgprofessionals, beleidsmakers, vakbonden, opleidingsinstituten) en zet het landen aan tot nadenken over hun eigen zorgpersoneelsbeleid. Ierland heeft bijvoorbeeld aan de hand van de Code onderzocht hoeveel artsen en verpleegkundigen ze moet opleiden om zelfvoorzienend te worden. Dat maakt ze minder afhankelijk van buitenlands zorgpersoneel.

Er zijn ook nog veel verbeteringen mogelijk. Er bestaan grote verschillen tussen landen en werelddelen als het gaat om de verspreiding en toepassing van de Code. Waar het aan ontbreekt is bewustzijn, politieke toezeggingen, technische en financiele middelen voor de implementatie, evenals de belofte van alle belanghebbenden om zich aan de Code te houden. Ook wees Wemos-collega Linda Mans er in haar presentatie op dat we moeten nadenken over een compensatiemechanisme voor landen die veel zorgpersoneel verliezen door migratie – een onderwerp dat sneuvelde tijdens het ontwikkelen van de Code.

Het rapport van de expert advisory group werd ook door de lidstaten zelf besproken tijdens de WHA. De Assembly was het eens met de gepresenteerde conclusies wat betreft de relevantie en effectiviteit van de Code en steunde de aanbevelingen. Een van de aanbevelingen, waar ook Wemos en andere maatschappelijke organisaties voor pleiten, is het beter waarborgen van de arbeidsrechten van buitenslands zorgpersoneel door vakbonden meer te betrekken bij de Code-implementatie. De volgende evaluatie zal in 2018/19 plaatsvinden.

De Global Code of Practice (kortweg: Code) over de internationale werving en migratie van zorgpersoneel werd in 2010 aangenomen tijdens de World Health Assembly (WHA) van de WHO. De Code geeft adviezen voor zowel landen van herkomst als landen van bestemming van zorgpersoneel over het aanpakken van arbeidstekorten, de werving van zorgpersoneel en het versterken van gezondheidssystemen. De Code is bedoeld om de migratie van zorgpersoneel tussen WHO-lidstaten eerlijker te laten verlopen, en de negatieve gevolgen voor lage-inkomenslanden (die veel zorgpersoneel naar andere landen zien vertrekken) te verminderen.

Meer weten over het werk van Wemos in Genève? Bekijk onze nieuwe animatie.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen