Mag dokter een behandeling weigeren te doen?

opinie1-300x300Een op de drie medisch specialisten wil een behandeling kunnen weigeren aan patienten die zorg nodig hebben omdat ze ongezond leven. Vier van elke tien specialisten wil in ieder geval de mogelijkheid krijgen om een behandeling te weigeren.

Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Brandpunt (KRO-NCRV) en de Federatie Medisch Specialisten onder 1500 artsen.

Te denken is aan dikke mensen die dan van de arts te horen krijgen dat ze beter eerst kunnen afvallen voor er operatief wordt ingegrepen.

Directeur Wilna Wind van Patientenfederatie NPCF vindt dat het oordeel van de arts altijd op medische gronden gebaseerd moet zijn. “En niet op bevoogding door de dokter. Daar moeten mensen echt op kunnen vertrouwen.”

Ook nu al krijgen patienten soms te horen dat ze hun leefstijl moeten aanpassen voor er een operatie kan plaatshebben. Zo kan een dokter tegen een patient zeggen dat die beter eerst kan stoppen met roken voor een IVF-behandeling wordt begonnen.

Cardioloog en bestuurslid Marcel Daniels van de Federatie zei op Radio1 dat patienten die in acuut gevaar verkeren altijd worden geholpen. Hij zegt over de enquete: “Het is een belangrijk signaal dat dokters aangeven niet zomaar een ingreep te doen. Ze willen mensen echt beter maken en daar komt meer bij kijken dan een operatie of behandeling.”

Overigens blijkt uit de enquete ook dat het overgrote deel van de specialisten vindt dat zij (en de overheid) patienten beter moeten voorlichten over wat ongezond leven met hen kan doen.
Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen