Martini Ziekenhuis start onderzoek in Saudi Arabië

Array

image2Cardioloog Robert Tieleman van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft in Saudi Arabië een screeningsproject naar de hartritmestoornis atriumfibrilleren gestart. Hij deed dit op uitnodiging van het Ministerie van Volksgezondheid van Saudi Arabië. In verschillende regio’s onderzoeken 40 huisartsen ongeveer 4.000 patiënten van 65 jaar en ouder met hetzelfde apparaat dat enkele huisartsen in Groningen momenteel ook gebruiken: de MyDiagnostick.

Tieleman ontving de uitnodiging naar aanleiding van een wetenschappelijke publicatie[1], die aantoont dat een recent mede door hem ontwikkeld medisch apparaatje; de MyDiagnostick, zeer betrouwbaar en binnen een minuut de aan- of afwezigheid van de ritmestoornis vaststelt. Normaal kan dit alleen door een electrocardiogram, een ‘hartfilmpje’ bij de patiënt te maken. Dit is echter bewerkelijk en tijdrovend en vereist specifieke kennis bij de huisarts, die niet altijd aanwezig is. Indien dit onderzoek een succes is, wil de regering van Saudi Arabië het verder opschalen naar minimaal 100.000 patiënten.

Geen klachten, wel risico
Atriumfibrilleren, ook wel boezemfibrilleren genoemd, is een veel voorkomende hartritmestoornis die vooral voorkomt bij ouderen. Tijdens deze ritmestoornis kunnen zich stolsels in het hart vormen. Wanneer deze bloedpropjes losschieten kunnen zij een bloedvat in het hoofd, of elders in het lichaam, afsluiten, met alle gevolgen van dien. Patiënten met atriumfibrilleren hebben daarom een vijf keer hogere kans op een beroerte. Behandeling met antistollingsmiddelen kan deze verhoogde kans op beroertes teniet doen. Het is mogelijk dat een patiënt atriumfibrilleren heeft, zonder dat hij daar klachten van ondervindt. Hierdoor kan de diagnose niet op tijd gesteld worden en zal de patiënt zonder behandeling een verhoogd risico op een beroerte blijven houden.

In Saudi Arabië komen risicofactoren voor het ontstaan van atriumfibrilleren, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, vaatlijden en suikerziekte frequent voor. Het is de verwachting van de Saudi’s dat dit door de Groningse cardioloog gestarte onderzoek veel patiënten met de ritmestoornis zal opsporen en daardoor beroertes gaat voorkomen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen