Orgelconcert Norbert Bartelsman in JBZ kapel

Array
SONY DSC

SONY DSC

Op zondag 21 juni 2015 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een concert plaats. Het concert wordt uitgevoerd docor organist Norbert Bartelsman. De titel van dit concert is ‘Spel, opera en orgelspelen’. Er worden composities gespeeld van de Engelse componist William Byrd, de Duitse componist Johann Sebastian Bach en de Franse componist Jean-Philippe Rameau. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn, de toegang is gratis. Aanmelden kan via www.jbz.nl/concerten.

Het concert begint met een muziekstuk van William Byrd, een van de grootste Engelse componisten uit de renaissance. De titel ‘Barleys Break’ verwijst naar een oud Engels spel van het platteland. Het is een soort ‘tikkertje’ gespeeld met drie paren van man en vrouw. Onderzoek heeft uitgewezen dat in veel bekende Engelse madrigalen (meerstemmige wereldlijke liederen uit de late renaissance en de vroege barok) ook wordt verwezen naar dit schijnbaar populaire spelletje. Het programma wordt vervolgd met het tweede muziekstuk ‘Triosonate nr. 3 BWV 527’ van de Duitse componist Johann Sebastian Bach. De triosonates behoren tot de moeilijkste stukken van het orgelrepertoire. Bach schreef deze stukken voor zijn zoon Wilhelm Friedemann met de mededeling, dat als hij deze stukken kon spelen hij ‘ein fertiger Organist’ was geworden. De Franse barokcomponist Jean-Philippe Rameau heeft van zijn opera ‘Les Indes Galantes’ een klavierbewerking gemaakt. De bewerking van zijn opera ‘Dardanus’ is van eigen hand. U hoort tijdens dit concert een selectie van deze opera. Het concert eindigt met het ‘Praeludium und Fuge in g moll BWV 542’ van Johann Sebastian Bach. Bach schreef zijn grote preludes en fuga’s zelden gelijktijdig. Soms zaten er wel 20 jaar tussen. Deze Fantasie en Fuga zijn misschien gespeeld toen Bach solliciteerde naar de post als organist in Hamburg. Het is een van de grootste orgelwerken van Bach.

Norbert Bartelsman
Norbert Bartelsman studeerde orgel bij Bram Beekman en klavecimbel bij Cynthia Wilson op het Brabants Conservatorium en behaalde in 1989 op beide instrumenten de diploma’s voor docerend en uitvoerend musicus. Daarna volgde hij meester-cursussen bij o.a. Albert de Klerk, Ton Koopman, Jos van Immerseel en studeerde het continuospel bij Andrew Lawrence King in Engeland. Hij heeft koordirectie gestudeerd bij o.a. Reinier Wakelkamp en hij is als dirigent verbonden aan verschillende koren. Hij heeft een studie gevolgd van de semiologie van het gregoriaans in Utrecht bij Marie-Louise Egbers en later bij A. Kurris op het conservatorium in Maastricht. Met verschillende gregoriaanse schola’s maakte hij diverse radio-opnamen voor de KRO en de NCRV en de IKON. Over nieuwe ontwikkelingen in het gregoriaans geeft hij workshops voor de Gregoriusvereniging en heeft hij artikelen gepubliceerd in het Tijdschrift voor Gregoriaans. Verder verzorgt hij regelmatig muziekuitgave’s. Hij is lid van diverse kamermuziekensembles (barok) en heeft daarmee in het Netwerk voor Oude Muziek gespeeld. Als organist bespeelde hij o.a. de orgels in de Stevenskerk in Nijmegen en de St. Bavo in Haarlem. Hij is te beluisteren op verschillende Cd’s. Als continuospeler treedt hij veel op in passies en oratoria.

Helende omgeving
Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patiënten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder de noemer ‘Muziek in de kapel’ organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie concerten in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie. Voor meer informatie over dit bijzondere concert en aanmelding, kijk op www.jbz.nl/concerten. Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen