ITG feliciteert Janssen met Galenus-prijs voor tbc-medicijn

Array

innovatie1De Artsenkrant reikte de Galenus-prijs voor het meest innovatieve geneesmiddel van het jaar uit aan Janssen. Het door Janssen ontwikkelde Sirturo® (Bedaquiline) is het eerste nieuwe medicijn in veertig jaar tijd tegen tuberculose (tbc).

Dr. Koen Andries van Janssen leidde het onderzoek naar het geneesmiddel, waarbij ook de Dienst Mycobacteriologie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) betrokken was. De tbc-bacteriën uit de stalen van patiënten die deelnamen aan de studie, werden getest in de labo’s van het ITG.

De Galenus-prijs voor Sirturo® is zeer verdiend. Het zorgt voor een grote doorbraak in de behandeling van tbc met ernstige resistentiepatronen. De behandeling voor deze patiënten wordt  dankzij Sirturo® waarschijnlijk een stuk korter, en de kans op succes groter.”

 “Ik herinner me levendig dat ik in Bangladesh een vrouw ontmoette met onbehandelbare tbc. Ze herviel steeds weer, maar na een maand behandeling gebaseerd op Sirturo® zagen we al een gunstige respons,” aldus prof. Bouke de Jong, hoofd van de Dienst Mycobacteriologie aan het ITG.

De klinische studies voor Sirturo® zijn nog niet volledig afgerond, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besliste dat patiënten met zeer resistente vormen van tbc toch al toegang tot het nieuwe antibioticum krijgen. Tuberculose eist jaarlijks nog zo’n 2 miljoen slachtoffers.  In sommige landen zijn tot 30% van de nieuwe tbc-gevallen resistent tegen één of meerdere beschikbare medicijnen.

Geneesmiddelenresistente tuberculose is moeilijker en duurder om te behandelen en kent vaker een dodelijke afloop. Het standaard aangeraden WHO-regime voor resistente tbc geeft, na 2 jaar behandeling, slechts 50% succes. Dr. Armand Van Deun van het ITG en dr. Aung van het Damiaanfonds slaagden er onlangs in het gebruik van deze ‘oude’ middelen te optimaliseren. Ze kwamen tot een behandeling van negen maanden met 85% kans op succes. Nu wordt getoetst of het toevoegen van Sirturo® de behandelingsduur kan verkorten tot zes maanden. Daarnaast zijn hevige bijwerkingen, zoals gehoorverlies bij een op de vier patiënten, verleden tijd bij Sirturo®.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen