VU-onderzoekers vinden 59 genetische varianten stofwisselingsgenen

Array

Genen stogwisseling in kaart gebracht
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben in samenwerking met collega’s uit Europa en Australië de genetica van de stofwisseling in kaart gebracht. Daarvoor verzamelden zij bloedmonsters van meer dan 8,5 duizend proefpersonen. In deze bloedmonsters zijn meer dan honderd verschillende stoffen gemeten die betrokken zijn bij de stofwisseling. Ook hebben de onderzoekers grote aantallen genetische varianten gemeten. De combinatie van deze gegevens leidde tot de ontdekking van bijna zestig genetische varianten die samenhangen met de niveaus van stofwisselingsproducten in het bloed. Van deze varianten zijn er vijf nooit eerder beschreven. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een betere behandeling van bepaalde vormen van kanker en tot meer inzicht in hart- en vaatziekten. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

DNAHart- en vaatziekten en kanker
De onderzoekers vonden twee van de vijf nieuwe varianten in het gen dat verantwoordelijk is voor het omzetten van de stof ornithine, een bouwsteen van eiwitten. Uit eerder onderzoek bleek al dat er een verband is tussen ornithine en het ontstaan van hart- en vaatziekten. De in deze studie gevonden genetische invloed op het ornithinegehalte van het bloed, kan helpen om dit verband verder te verduidelijken. Daarnaast vonden de onderzoekers variatie in een gen dat betrokken is bij de opname in kankercellen van medicijnen die worden gebruikt bij chemotherapie. Met deze ontdekking zou de behandeling van bepaalde soorten kanker kunnen verbeteren.

Genen en (on)gezond eten
”Het is bekend dat wat je eet, invloed heeft op je stofwisseling en op de samenstelling van je bloed’, zegt VU-onderzoeker Harmen Draisma. “Daarnaast kent iedereen de gevaren van te veel en ongezond (vet) eten, wat kan leiden tot een hoog cholesterolgehalte en aderverkalking met hart- en vaatziekten als gevolg. Door onderzoek wordt het steeds duidelijker welke genetische invloeden hierbij een rol spelen”.

Het onderzoek werd geleid door onderzoekers van de afdeling Biologische Psychologie van de VU. Zij gebruikten de gegevens en bloedmonsters verzameld door het Nederlands Tweelingen Register (NTR). Ruim 48.000 tweelingfamilies (ongeveer 175.000 mensen) zijn ingeschreven in het NTR. Het register is in 1987 opgericht door onder andere VU-hoogleraar Dorret Boomsma voor wetenschappelijk onderzoek naar geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen