Internationale transplantatiechirurgen bijeen in Erasmus MC

Array

‘Donatie bij leven doet een nog groter beroep op vaardigheden chirurg’
In het Skillslab van het Erasmus MC volgen transplantatiechirurgen uit heel de wereld van woensdag 24 tot en met vrijdag 26 juni de LIDO* Course, een training waarbij zij leren hoe ze middels een kijkoperatie een nier uitnemen bij een levende donor. Het Erasmus MC is het grootste centrum voor levende donor niertransplantaties van Europa en heeft als enige zo’n trainingsprogramma in huis. Dit jaar is de cursus voor het eerst onderdeel van het officiële opleidingsprogramma van de European Society for Organ Transplantation (ESOT).

orgaandonatie-nierHet bijzondere van een nierdonatie bij leven is dat het een nog groter beroep doet op de technische vaardigheden van de chirurg. Degene die de nier afstaat is immers zelf niet ziek en heeft de operatie niet nodig. Het gaat er dus om dat de donor zo min mogelijk risico’s loopt, en dat het herstel zo comfortabel mogelijk is,’’ vertelt transplantatiechirurg dr. Frank Dor, die de Course samen met collega transplantatiechirurg drs. Khe Tran organiseert. ,,Uit onderzoek weten we dat een kijkoperatie de beste resultaten geeft voor het herstel en de kwaliteit van leven voor de donor. In handen van ervaren chirurgen is het een veilige ingreep.

Donatie bij leven heeft de afgelopen decennia een grote vlucht genomen. Een nier van een levende donor gaat twee keer langer mee dan die van een overleden donor. Nierpatiënten die een levende donor tot hun beschikking hebben, kunnen bovendien al worden getransplanteerd voordat zij moeten gaan dialyseren. Ook dat doet de overlevingskansen fors stijgen en verbetert de kwaliteit van leven van de nierpatiënt aanzienlijk.

Veel transplantatiecentra in Europa en daarbuiten hebben inmiddels een programma voor levende donor niertransplantatie met chirurgen die zijn getraind in Rotterdam. Jaarlijks werken er in het Erasmus MC binnen- en buitenlandse chirurgen die zich gedurende enkele jaren toeleggen op de techniek van deze kijkoperaties.

De groep die over twee weken in het Skillslab de LIDO Course volgt, is afkomstig uit Colombia, Filipijnen, Finland, Italië, Polen, Saoedi-Arabië, Nederland, Schotland en Turkije. Behalve tutors uit Rotterdam, zijn er experts uit Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Tsjechië betrokken bij de LIDO Course. De cursisten kunnen hun vaardigheden leren dankzij mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.

*Live Donor Nephrectomy Course

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen