NVK: euthanasie voor jonge kinderen bespreken

Array
De NVK gaat een standpunt innemen over de vraag of euthanasie mogelijk zou moeten zijn voor kinderen jonger dan 12 jaar.  Voorzitter Bert Bos maakte dit voornemen bekend in interviews in Medisch Contact en op BNR Nieuwsradio.

Kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden, moeten zelf een verzoek tot euthanasie kunnen doen. In plaats van de huidige leeftijdsgrens van 12 jaar, waarbij moet worden bekeken of een kind wilsbekwaam is. Als een kind wilsonbekwaam is, moeten ouders in overleg met de arts kunnen besluiten tot levensbeëindiging, vinden de kinderartsen. Artsen mogen nu niets doen als een kind tussen de 1 en 12 jaar vraagt om euthanasie. Daarom zou ‘werkelijke wilsbekwaamheid’ als toetsingscriterium moeten gelden.

ziek-kind1Het bestuur van de NVK reageert hiermee op het besluit van het Belgische parlement vorige week om de leeftijdsgrens voor euthanasie los te laten. In Nederland is euthanasie nu alleen mogelijk voor kinderen vanaf 12 jaar.

‘We moeten als kinderartsen met elkaar in gesprek over de vraag of het voor jongere kinderen ook mogelijk zou moeten zijn. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor,’ aldus NVK-voorzitter Bert Bos.

In Nederland zijn voor zover bekend tussen 2002 en 2012 vijf euthanasieverzoeken van minderjarigen gehonoreerd: een kind van 12 en vier van 16 en 17 jaar.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen