Artrosepijn uit onverwachte hoek

artrosePatiënten met artrose hebben veel pijn. Waar deze pijn precies vandaan komt, is vaak lastig te achterhalen. Artrose zit namelijk in het kraakbeen, maar daar zitten helemaal geen zenuwen. Meestal wordt de pijn daarom aan ontstekingen gekoppeld. Bij artrose zijn er echter patiënten zonder gewrichtsontsteking, maar toch met pijn. Experimenteel reumatologen Esmeralda Blaney Davidson en Peter van der Kraan ontdekten waar die pijn vandaan komt: toch uit het kraakbeen.

Het eiwit Nerve Growth Factor (NGF) is van cruciaal belang voor de pijn bij artrose. Deze stof komt in het lichaam voor om pijnzenuwen te onderhouden. Tijdens ontstekingen is er meer NGF en neemt de gevoeligheid voor pijn toe. Maar waar dit NGF precies vandaan komt, was nog onduidelijk. Blaney Davidson en Van der Kraan vermoedden dat het kraakbeen zelf wel eens de belangrijkste speler in het pijnproces bij artrose kan zijn.

Kraakbeen is een enorm reservoir voor groeifactoren, waaronder de groeifactor Transforming Growth Factor-beta (TGF-beta). Bij artrose gaat het kraakbeen kapot en komen er grote hoeveelheden TGF-beta vrij. De onderzoekers ontdekten dat TGF-beta de productie van NGF in kraakbeencellen sterk stimuleert. TGF-beta bleek zelfs veel meer invloed te hebben op de aanmaak van NGF dan de ontstekingsfactor interleukine-1, het eiwit waarvan tot nu toe werd aangenomen dat het de productie van NGF het sterkst stimuleerde.

Deze resultaten scheppen een nieuw licht op het ontstaan van pijn bij artrose en leidden tot een publicatie in Osteoarthritis and Cartilage en een presentatie op het wereldartrosecongres in Seattle.

Bron: Radboudumc