Open TBC bij postbedrijf Sandd, contactonderzoek GGD Noord en Oost-Gelderland

Tbc-contactonderzoek bij postbedrijf Sandd in Apeldoorn
GGD Noord- en Oost-Gelderland doet contactonderzoek naar tuberculose bij postbedrijf Sandd. Bij een persoon uit Apeldoorn, die werkzaam is bij Sandd, is een besmettelijke vorm van tuberculose (open tbc) vastgesteld. De medewerker werkt op het sorteercentrum van postbedrijf Sandd in Apeldoorn.
200 à 300 medewerkers worden uit voorzorg onderzochtDoor dit onderzoek kan de GGD geïnfecteerde contacten zo vroeg mogelijk opsporen en zo nodig behandelen.

tbcOnderzoek
De tbc-patiënt, die bij Sandd werkt, wordt behandeld en is thuis, zodat verdere besmetting niet meer optreedt. In de directe omgeving van deze medewerker (familie, vrienden, collega’s) is al een contactonderzoek gestart. Hiervoor wordt een Mantoux-huidtest gedaan en als dat nodig is, wordt ook een longfoto gemaakt.

Vervolg contactonderzoek
Uit het eerste contactonderzoek blijkt dat ongeveer 20 personen in de directe omgeving besmet zijn. Daarom wordt het contactonderzoek bij Sandd uitgebreid. Medio juli worden nog eens 200 tot 300 collega’s onderzocht. Postbezorgers van Sandd zijn niet in contact geweest met de besmette medewerker.

Geen besmetting via post
Tuberculose is een infectieziekte, die alléén door direct aanhoesten kan worden overgebracht. Besmetting kan dus alleen optreden door direct contact met de bronpatiënt. De bacterie kan niet op andere manieren worden verspreid, dus ook niet via post van Sandd. Meer lezen over tbc-besmetting

Bron: GGD Noord- en Oost-Gelderland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen