Transitie insulinepomptherapie; financiering nog een probleem

Array

De komende jaren gaat er veel veranderen op het gebied van insulinepomptherapie. De veranderingen zijn het gevolg van de afspraken die zijn gemaakt in het nationaal consensusdocument Kwaliteitscriteria Insulinepomptherapie. Het document stelt concrete eisen aan alle betrokkenen bij deze hoogcomplexe zorg; patiënten, zorgverleners, behandelcentra, producenten, leveranciers en zorgverzekeraars. Het streven is dat in 2017 in heel Nederland gewerkt wordt conform de gestelde criteria.

kunstalvleesklierInsulinepomptherapie is kostbaar. De kwaliteitscriteria moeten bijdragen aan een optimale en doelmatige inzet. In het consensusdocument staat voor alle fasen van de therapie concreet beschreven aan welke criteria moet worden voldaan. Ook worden er kwaliteitseisen gesteld aan de multidisciplinaire organisatie die nodig is. Volgens het document begint de optimale inzet van deze therapie met een zorgvuldige en afgewogen indicatiestelling.

De NDF installeert nu drie werkgroepen die tools zullen ontwikkelen om het veld in staat te stellen te gaan werken volgens de criteria. De op te leveren producten zijn onder andere een multidisciplinaire scholing insulinepomptherapie, een systeem van toetsing en een model voor de organisatie en bekostiging van insulinepomptherapie. Het ondersteuningsaanbod moet eind 2015 beschikbaar zijn.

NDF directeur Inge de Weerdt: “Het consensusdocument is het resultaat van een unieke stakeholders dialoog onder onze regie. Ook wat betreft de transitie die nu nodig is, nemen we graag het voortouw. Vooral om er voor te zorgen dat de randvoorwaarden zijn ingevuld zodat niet iedereen zelf het wiel gaat uitvinden. We willen juist een uniform systeem en uniforme kwaliteit. Belangrijke randvoorwaarde is overigens ook dat iedereen nu zijn verantwoordelijkheid neemt, ook wat betreft de financiering van deze transitiefase.  En dat is tot op heden nog niet het geval.”

Document:Consensusdocument Kwaliteitscriteria Insulinepomptherapie.

Bron: Nederlandse Diabetes Federatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen