Boehringer Ingelheim introduceert SGLT2 remmer #doctorsonly

Array

Das forschende Pharmaunternehmen Boehringer Ingelheim ist zufrieden mit dem Geschäftsjahr 2013.

Boehringer Ingelheim introduceert Jardiance® #doctorsonly
Boehringer Ingelheim introduceerde op 1 juni 2015 Jardiance®, stofnaam empagliflozine, voor de behandeling van volwassenen met diabetes type 2.1

Empagliflozine behoort tot de groep van de zogenaamde SGLT2 (Sodium-Glucose Cotransporter 2 eiwit ) remmers die bloedsuikerspiegels verlagen, onafhankelijk van de bètacel functie of de gevoeligheid voor insuline. Een SGLT2 remmer zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegels verbeteren als gevolg van de excretie van glucose in de urine. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel, het gewicht en de bloeddruk.2,3

Empagliflozine is geïndiceerd voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 om de bloedglucoseregulatie te verbeteren bij volwassenen:

  • als monotherapie, indien dieet en lichaamsbeweging alleen geen adequate bloedglucoseregulatie geven bij patiënten voor wie het gebruik van metformine niet geschikt is vanwege intolerantie
  • als aanvullende combinatietherapie in combinatie met andere glucose verlagende geneesmiddelen inclusief insuline, wanneer deze, samen met dieet en lichaamsbeweging, geen adequate bloedglucoseregulatie geven.

 

Het is uitsluitend op recept verkrijgbaar in tabletten van 10 en 25 mg. en dient eenmaal daags te worden ingenomen.1 Het wordt in Nederland alleen vergoed in combinatie met metformine of metformine en een sulfonylureumderivaat (SU).

Klinisch onderzoek met empagliflozine
De fase III registratie studies, waarin 13.000 mensen met diabetes type 2 deelnamen, toonden aan dat empagliflozine een significante reductie teweeg bracht in de bloedglucosewaarde, alsmede een klinisch relevante verlaging van het lichaamsgewicht en bloeddruk.1 Als meest voorkomende bijwerkingen van empagliflozine werden genitale- en urineweginfecties en polyurie waargenomen. Genitale- en urineweginfecties werden vaker waargenomen bij vrouwen dan bij mannen.7

Over diabetes
Diabetes is een chronische ziekte die ontstaat als het lichaam niet voldoende insuline aanmaakt. Diabetes type 2 komt het meest voor en is verantwoordelijk voor een geschatte 90 procent van alle gevallen van diabetes. Nederland telt ruim 1 miljoen mensen met diabetes. Iedere dag komen er ongeveer 145 mensen met diabetes bij in Nederland. Hier valt zowel diabetes type 1 als type 2 onder. De verdeling tussen mannen en vrouwen is vrijwel gelijk. Diabetes komt vaker voor bij mensen van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst dan bij autochtone Nederlanders. Binnen deze groep komt diabetes meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het vaakst komt diabetes voor bij mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst. Van de mensen boven de 60 jaar heeft zelfs 37% diabetes.

In 2025 hebben we in ons land ongeveer 1,3 miljoen mensen met diabetes. De forse groei van het aantal mensen met diabetes wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht. Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risicofactoren om diabetes type 2 te ontwikkelen. Er wordt nu al gezegd dat diabetes volksziekte nummer één is. Ondanks een groot aantal beschikbare behandelingen voor diabetes mellitus type 2, is ongeveer 50 procent van de mensen die hieraan lijden niet goed ingesteld.8

Over Boehringer Ingelheim
Boehringer Ingelheim is één van de 20 toonaangevende farmaceutische bedrijven in de wereld. Vanuit het hoofdkantoor in het Duitse Ingelheim is het bedrijf wereldwijd actief, met 146 dochterondernemingen en in totaal ongeveer 47.700 werknemers. Sinds de oprichting in 1885 ligt de focus van het familiebedrijf op onderzoek, ontwikkeling en vermarkten van innovatieve geneesmiddelen voor mens en dier.

Sociale verantwoordelijkheid nemen is een belangrijk element van de bedrijfscultuur van Boehringer Ingelheim. Dit omvat wereldwijde betrokkenheid bij sociale projecten zoals “Making more Health” en de zorg voor onze werknemers. Respect, gelijke kansen, een goede balans tussen werk en privé en oog voor het milieu vormen de basis van onze wereldwijde bedrijfsactiviteiten.

In 2014 bereikte Boehringer Ingelheim een netto omzet van circa 13,3 miljard euro. De uitgaven voor R&D vormden 19,9% van de omzet.

Referenties:

  1. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Summary_of_opinion_-_Initial_authorisation/human/002677/WC500163556.pdf
  2. Ferrannini E, et al. Metabolic response to sodium-glucose cotransporter 2 inhibition in type 2 diabetic patients. J Clin Invest. 2014;124(2):499-508.
  3. DeFronzo RA, Davidson JA, Del Prato S. The role of the kidneys in glucose homeostasis: a new path towards normalizing glycaemia. Diabetes Obes Metab. 2012;14(1):5-14.
  4. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/002110/WC500115745.pdf
  5. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/002279/WC500130969.pdf
  6. Hach T, et al. Empagliflozin improves glycaemic parameters and cardiovascular risk factors in patients with Type 2 Diabetes mellitus (T2DM): Pooled data from four pivotal Phase III studies.
  7. Kim G, et al. Urinary tract infections (UTIs) and genital infections: Pooled data from four empagliflozin (EMPA) pivotal Phase III trials Poster 74-LB on 21–25 June 2013 at the 73rd Scientific Sessions of the American Diabetes Association (ADA) 2013, Chicago, USA.8. .International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas 6th Edition, Brussels, 2013
  8. http://dvn.nl/diabetes/over-diabetes/cijfers-diabetes.


Bron: Boehringer Ingelheim

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen