Martini Ziekenhuis

Martini Ziekenhuis hét centrum voor minimaal invasieve chirurgie

kijkoperatieHet Martini Ziekenhuis wil excelleren op het gebied van minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties). Daartoe schaft het een operatierobot aan die de chirurgen, urologen en gynaecologen vooral zullen gebruiken voor de behandeling van oncologische patiënten. Het ziekenhuis trekt hiervoor een specialist aan met ruime robotervaring. Ook gaat het ziekenhuis een intensieve samenwerking aan met de Martini Klinik in Hamburg.

Naast onderzoek zal de Martini Klinik bijdragen aan de opleiding van het vaste ondersteunende OK-team. Het ziekenhuis betrekt de patiëntenvereniging voor prostaatkankerpatiënten bij het vormgeven van deze vooruitstrevende zorg.

Minimaal invasieve chirurgie (kijkoperatie) is opereren door middel van een kijkbuis in de buik. Dit heeft voordelen zoals een kortere opnameduur en minder bloedverlies. Rond de navel maakt de operateur een klein sneetje en brengt een dunne buigzame slang met een kleine camera in. Via een beeldscherm kan de arts zo de binnenkant van de buik bekijken en ook operaties uitvoeren. Een robotoperatie is een ander soort kijkoperatie waarbij de camera en instrumenten door de operateur op afstand worden bediend. De operateur kan het operatiegebied tot 10 maal vergroot zien in 3D. Dit maakt langdurig precisiewerk op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals een prostaatverwijdering bij prostaatkanker, mogelijk. Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: ‘Een robot geassisteerde operatie is een niet te stuiten ontwikkeling. Wij vinden het als topklinisch opleidingsziekenhuis dan ook onze verantwoordelijkheid de patiënten in onze regio deze hoogwaardige zorg te bieden. We verwachten begin volgend jaar de eerste operaties in Groningen te kunnen verrichten.’

Opmerkelijke uitkomsten
De Martini Klinik in Hamburg is door het permanent doorvoeren van verbeteringen, onder andere met behulp van uitkomstindicatoren, erin geslaagd het aantal complicaties bij een operatie van prostaatkanker sterk te verlagen. Uit de ervaring in Hamburg blijkt dat bij dergelijke complexe operaties focus, feedback en continu verbeteren essentieel zijn. Hierbij worden de wensen van patiënten nadrukkelijk betrokken. Zo scoren ze op het voorkomen van incontinentie- en impotentieproblemen na een operatie, belangrijke uitkomsten voor patiënten, ruim vijf keer beter dan het gemiddelde in Duitsland. Specialisten van het Martini Ziekenhuis gaan daarom met de kliniek in Hamburg kennis en kunde uitwisselen.

Sjaak Wijma, vertegenwoordiger van de medische staf: ‘Daarnaast ontwikkelen we ook binnen het samenwerkingsverband Santeon uitkomstindicatoren voor de vier meest voorkomende kankersoorten. Uitkomstindicatoren bieden de mogelijkheid om de resultaten van zorg en behandeling te toetsen en inzichtelijk te maken voor collega’s, patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars. Zo maken we de toegevoegde waarde van de zorg voor de patiënt duidelijk.’

Groningen en Hamburg
Stad Groningen heeft al jarenlang een samenwerking met Hamburg. Daarbij wordt vooral gekeken naar terreinen waar beide steden elkaar kunnen versterken, zoals energie, gezondheid en creatieve industrie. Deze ontwikkeling en samenwerking tussen het Martini Ziekenhuis en de Martini Klinik past daar goed in.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen