Opening: uniek museum over geschiedenis van dovenonderwijs in Nederland

Gebruik gebarentaal in dovenonderwijs nuOp donderdag 2 juli opent het Museum voor Dovenonderwijs officieel haar deuren. Het museum is gevestigd in een kapel van het voormalige doveninstituut in Sint-Michielsgestel. Er is veel te zien: van oude hoorapparaten tot volledig ingerichte klassen van vroeger. Bezoekers ontdekken de grote verschillen tussen het Nederlandse dovenonderwijs toen en nu. Het museum opent in het jaar dat Kentalis 225 jaar bestaat.

Uniek in Nederland
In de historische kapel kunnen bezoekers bijvoorbeeld een kijkje nemen in een klas van vroeger, bekijken hoe technische hulpmiddelen door de jaren heen zijn veranderd en ontdekken wat het verschil is tussen het onderwijs van toen en nu. Het materiaal komt van de voormalige doveninstituten Guyot in Groningen, Effatha in Zoetermeer en Leiden en het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel. Conservator en initiatiefnemer Piet Borneman, die ruim dertig jaar bij Kentalis en haar voorgangers werkte, verzamelde jarenlang kennis en materiaal.

“Mensen die doof zijn, vragen elkaar bij de eerste ontmoeting vaak: ‘Op welke school zat jij?’. Het antwoord leert hen namelijk veel, bijvoorbeeld: waar iemand vandaan komt en of hij of zij is opgegroeid met gebaren of gesproken taal.” Initiatiefnemer Piet Borneman

Grote veranderingen
Dove kinderen gaan tegenwoordig steeds vaker naar een reguliere school, ze krijgen dan op school extra ondersteuning als dat nodig is. Ook gaan veel dove kinderen naar een speciale school, die zijn er door heel Nederland. Vroeger was de situatie totaal anders. In 1790 richtte Henri Daniel Guyot in Groningen het eerste Instituut voor Doven op. Daarna kwamen er meer instituten. Dove kinderen woonden bijna altijd in een instituut, vaak ver van huis.

Openingstijden en praktisch
Het Museum voor Dovenonderwijs is vanaf 2 juli elke dinsdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur en andere dagen op afspraak. Op vrijdag is het museum open voor groepen tot 25 personen, op afspraak. De entreeprijs is vier euro per persoon. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden mailen naar [email protected]. Er worden vrijwilligers voor het museum gezocht, voor verschillende werkzaamheden.

Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. Wij zijn er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Wij bieden hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. En we delen onze expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Ons doel is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen