Experimenteel antidotum tegen Factor Xa NOAC geeft veilige omkering van antistolling #doctorsonly

Array

De resultaten van de fase III ANNEXA-A (Andexanet Alfa a Novel Antidote to the Anticoagulant Effects of FXa Inhibitors – Apixaban) studie zijn deze week gepresenteerd in een Late-Breaking Clinical Trial sessie op het International Society on Thromobosis and Haemostasis (ISTH) 2015 congres in Toronto, Canada. De ANNEXA-A studie evalueerde de veiligheid en effectiviteit van andexanet alfa, een experimenteel antidotum dat als intraveneuze (IV) bolus wordt toegediend, gevolgd door een continue 2-uur-durend infuus om de omkering van antistollingsactiviteit van de Factor Xa-remmer apixaban te behouden in gezonde vrijwilligers (50-75 jaar oud). In Amerika heeft andexanet alfa de breakthrough therapie-status ontvangen van de Food and Drug Administration.

lab researchAndexanet alfa is een gemodificeerd humaan Factor Xa-molecuul met hoge specificiteit, oraal beschikbaar en als injecteerbare Factor Xa-remmer-wegvanger in het bloed. Wanneer gebonden, kunnen de Factor Xa-remmers niet meer aan endogeen Factor Xa binden en remmen, waardoor de normale hemostatische processen kunnen worden hersteld.

ANNEXA-A was een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde fase III studie, waarin de effectiviteit werd geëvalueerd met biomarker eindpunten, met anti-Factor Xa als primair eindpunt. Secundaire eindpunten waren onder andere plasmaniveaus van ongebonden apixaban en endogene trombinepotentiaal (ETP), als maat voor trombinevorming. In ANNEXA-A deel 1, kregen 33 gezonde vrijwilligers apixaban 5 mg tweemaal daags gedurende vier dagen, en zij werden vervolgens in een 3:1 ratio radominseerd met andexanet alfa, en kregen een 400 mg IV bolus (n=24)  of placebo (n=9) toegediend. In het tweede deel kregen 31 gezonde vrijwilligers apixaban 5 mg tweemaal daags gedurende vier dagen en werden zij daarna 3:1 gerandomiseerd naar andexanet alfa toegediend als 400 mg IV bolus gevolgd door een continue infuus van 4 mg/min gedurende 120 minuten (n=23), of naar placebo (n=8).

Dit tweede deel van de studie bereikten de onderzoekers alle primaire en vooraf gespecificeerde secundaire eindpunten met hoge statistische significantie. Andexanet alfa leverde snelle omkering (93.5%, P<0.0001) van het antistollingseffect van apixaban, zoals gemeten met anti-Factor Xa-activiteit, welke werd behouden voor de duur van het infuus (omkering na afronding van 2 uur infuus: 92.7%, P<0.0001). Omkering van tenminste 80% van de anti-Factor Xa-activiteit trad op bij alle 23 deelnemers die andexanet alfa kregen toegediend (P<0.0001). Andexanet alfa verminderde het niveau van vrij ongebonden apixaban significant in het plasma en herstelde trombinevorming tot normaal niveau in alle 23 deelnemers op apixaban.
Andexanet alfa werd goed verdragen, zonder melding van  ernstige bijwerkingen, trombotische events of antilichamen tegen Factor X of Xa. Milde infuusreacties werden gemeld in zes deelnemers; vier in de andexanet alfa-arm en twee in de placebo-arm. Geen van de deelnemers stopte met de studie als gevolg van een bijwerking.

“Deze fase III-resultaten laten zien dat andexanet alfa snel de antistollingsactiviteit teniet kan doen voor een korte of aanhoudende periode en dat antistollingsactiviteit kan worden herstart na stoppen met het infuus. Dit is belangrijk gezien de uiteenlopende klinische behoefte voor kortere of langere omkering,” aldus John T Curnutte, MD, PhD, executive vice president, research and development, bij Portola. “Belangrijk is, dat onze studie-eindpunten zijn gebaseerd op de geaccepteerde farmacodynamische metingen van antistollingsactiviteit die overeenkomen met regulerende authoriteiten en die als basis fungeren voor ons versnelde goedkeuringstraject. De resultaten zijn tot op heden in de fase II en fase III andexanet alfa studies met zowel orale als injecteerbare Factor Xa-remmers gerealiseerd en dit doet vermoeden dat andexanet alfa het enige experimentele antidotum is dat klinisch betekenisvolle omkering van Factor Xa antistollingsactiviteit laat zien. Er is een groeiend aantal patiënten op Factor Xa-remmers bij wie de anticoagulans teniet gedaan moeten worden omdat ze een bloeding hebben of een operatie moeten ondergaan.”

Bron: Portola Pharmaceuticals 22 juni 2015 (bericht van Portola Pharmaceuticals, Bristol-Myers Squibb Company en Pfizer inc)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen