Rapport analyseert Ebola-uitbraak van 2014

ebola4Dit is een origineel bericht van The Hague Centre for Strategic Studies

In 2014 werd West-Afrika opgeschrikt door de grootste Ebola-uitbraak tot nu toe. De ziekte eiste hierbij meer dan tienduizend doden. Ziektegevallen doken als gevolg daarvan ook op in westerse landen, zoals Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) heeft het rapport “Epidemics and Strategic Timing” geschreven. Dit rapport analyseert de uitbraak, de ontwikkeling van interventiecapaciteiten en de tijdigheid van de reactie van de internationale gemeenschap. Verder is gekeken naar de rol die militaire organisaties tijdens de bestrijding van epidemieën kunnen spelen. Voor overheden biedt dit een handvat om in de toekomst beter op dit soort crises te kunnen reageren.

De belangrijkste bevindingen en aanbevelingen uit dit onderzoek zijn:

– Bij de uitbouw van interventiecapaciteit in de vroegste fase van de epidemie is het van belang om de ontwikkelingstijd van de interventiecapaciteit te vergelijken met de verdubbelingstijd van het aantal ziektegevallen;

– Internationale medische interventie moet ondersteund worden door niet-medische maatregelen (coördinatie, logistiek) zodra het risico bestaat dat de verspreiding ongecontroleerd wordt. Militaire organisaties kunnen hier een actieve rol in spelen, omdat ze als geen ander in staat zijn snel te reageren

– Als de geografische spreiding van een epidemie te groot is, heeft het geen zin militaire capaciteit in te zetten om delen van de bevolking af te schermen;

– Bescherming van medisch personeel door militairen kan het winnen van vertrouwen door de bevolking bemoeilijken. Hier moet van te voren rekening mee gehouden worden, waardoor de primaire rol van militaire organisaties niet het brengen van veiligheid zal zijn tijdens epidemieën.

Dit rapport is onderdeel van de Strategische Monitor 2015: The return of Ghosts hoped Past? Het centrale thema van de HCSS-bijdrage is dit jaar: dreigingen uit het verleden die terug (lijken te) zijn. Een virusuitbraak zoals de West-Afrikaanse Ebola-uitbraak in 2014 is daar een voorbeeld van.

De rapporten zijn in opdracht van de Ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid & Justitie geschreven.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen