Zzp’er groeiende risicogroep voor ergonomische klachten

Array

ergonomieWerkstijl zzp’er werkt nekpijn in de hand
Uit onderzoek van Noties in opdracht van Fellowes blijkt dat meer dan de helft (56%) van de groeiende groep zzp’ers in Nederland last heeft van nekpijn. Zij hebben hier vaker last van dan hun collega’s in loondienst. Ook schouderpijn is een veelgehoorde ergonomische klacht bij deze eenpitters (44%).

Eind 2014 telde het CBS bijna 880.000 zzp`ers in ons land en dit aantal neemt alleen maar toe door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Deze groep, zo blijkt uit het onderzoek, werkt in tegenstelling tot medewerkers in loondienst vaker op verschillende werkplekken, zoals onderweg of in openbare gelegenheden. Deze werkstijl verhoogt volgens Fellowes de noodzaak voor ergonomische oplossingen, want een op de persoonlijke behoeften afgestelde werkplek is belangrijk om fysieke klachten door een verkeerde werkhouding te voorkomen.

Ergonomische klachten en verschillende werkplekken
Zzp’ers geven aan meer last te hebben van ergonomische klachten als ze op hun vaste thuiswerkplek (44%) en hun thuiswerkplek die ze delen met gezinsleden of huisgenoten (22%) werken dan medewerkers in loondienst die hier respectievelijk voor 35 en 15 procent last van hebben. Ook hebben zelfstandigen veel last van deze klachten als ze onderweg (20%), in openbare gelegenheden (38%) of op een ander kantoor van bijvoorbeeld een klant werken (19%). Daarnaast komen deze klachten bij zzp’ers net iets vaker (20%) door stress gerelateerd aan werk. Hun collega’s in loondienst geven voor 15 procent de schuld aan werkstress.

Groeiende risicogroep
Hajo Hoekstra, sales en marketing director van Fellowes Benelux: ‘Hoewel meer verschillende werkplekken, minder repetitie van bewegingen impliceert, hebben zzp’ers toch veel ergonomische klachten. Het zit hem bij zzp’ers meer in de wisselende werkplekken die ergonomisch gezien niet goed zijn uitgerust wat kan resulteren in fysieke klachten. Dergelijke klachten kunnen ervoor zorgen dat de zelfstandige minder productief is en zelfs minder uren kan werken. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid om zijn inkomsten niet vanwege gezondheidsredenen in gevaar te brengen.’ Hoekstra vervolgt: ‘Net zoals voor medewerkers in loondienst geldt voor zzp’ers dus: voorkomen is beter dan genezen. Hierin kunnen ondersteunende ergonomische producten geschikt voor het nomadische bestaan van de zzp’er uitkomst bieden.’

Meest gebruikte ergonomische producten
Volgens het onderzoek van Fellowes zijn de laptopstandaard, verstelbare stoel en rugsteun de top-3 producten die het meest worden gebruikt door zzp’ers; respectievelijk 27, 20 en 17 procent. In het onderzoek geeft 65 procent van de ondervraagde zelfstandigen aan dat z’n fysieke klachten gerelateerd aan werk in meer of mindere mate zijn afgenomen door gebruik te maken van ergonomische producten. 6 procent van hen geeft aan dat deze zelfs volledig zijn verdwenen.

Fellowes heeft voor het werken onderweg de GoRiser™ laptopstandaard in zijn assortiment. Dit is een compacte en ultralichte laptopstandaard die spanning op de nek en de schouders kan verlichten door het laptopscherm te verhogen. De gepatenteerde SoftShock technologie dempt schokken wanneer de gebruiker met de laptop op de schoot werkt. Deze standaard is geschikt voor laptops tot 15,4 “en klapt eenvoudig open voor gebruik en gesloten past het product in elke laptoptas.

Bron: EZPress

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen