Angst verhoogt het risico op gastro-intestinale infecties en complicaties op lange termijn

Array

? Onderzoek naar aanleiding van drinkwatervervuiling in Hemiksem en Schelle levert waardevolle nieuwe inzichten op in oorzaken van prikkelbare-darmsyndroom
Een team van onderzoekers verbonden aan VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie), KU Leuven en UZ Leuven deed belangrijke ontdekkingen die de invloed van psychologische factoren op het immuunsysteem verder ontrafelen. Ze voerden hun onderzoek uit naar aanleiding van een grootschalige drinkwatervervuiling in Schelle en Hemiksem in 2010. Het onderzoeksrapport werd zopas gepubliceerd in het toonaangevend medisch vaktijdschrift Gut.

dikkedarmIn december 2010 raakten meer dan 18.000 inwoners uit de Antwerpse gemeenten Schelle en Hemiksem blootgesteld aan vervuild drinkwater. Dit leidde tot een acute uitbraak van gastro-enteritis. Een team bestaande uit wetenschappers van VIB en KU Leuven – onder leiding van Guy Boeckxstaens (UZ Leuven/KU Leuven) en Adrian Liston (VIB/KU Leuven) – wendde het incident aan om de lange-termijngevolgen van de blootstelling te bestuderen.

Een welkome buitenkans
Adrian Liston (VIB/KU Leuven): “De drinkwatervervuiling in Schelle en Hemiksem bood ons de kans om te experimenteren op een schaal die zelden gezien is in wetenschappelijk medisch onderzoek. We volgden de patiënten vanaf het moment van de initiële besmetting tot een jaar erna. Dit liet ons toe na te gaan welke factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van complicaties op langere termijn.”

Angst en depressie beïnvloeden het immuunsysteem
De onderzoekers ontdekten dat personen die voorafgaand aan het incident angstig of depressief waren over het algemeen ernstigere gastro-intestinale klachten ontwikkelden. Daarnaast vertoonde deze groep een jaar na de uitbraak een verhoogd risico op het ontwikkelen van prikkelbare-darmsyndroom, gepaard aan periodieke buikkrampen, diarree of constipatie.

Guy Boeckxstaens (UZ Leuven/KU Leuven): “Mensen die lijden aan prikkelbare-darmsyndroom hebben chronisch last van buikpijn en spijsverteringsproblemen. Hoewel het een veelvoorkomende aandoening is, met een grote socio-economische impact, is er tot op vandaag nog maar weinig geweten over de oorzaken. Ons onderzoek wees uit dat angst of depressie het immuunsysteem beïnvloeden en mensen vatbaarder maken voor gastro-intestinale infecties. Deze kunnen op hun beurt leiden tot ernstigere symptomen en – uiteindelijk – chronisch prikkelbare-darmsyndroom.”

Psychologische factoren in acht nemen bij preventie
De onderzoeksresultaten werpen een nieuwe licht op de oorzaken van prikkelbare-darmsyndroom en het verband tussen psychologische factoren en het immuunsysteem.

Adrian Liston (VIB/KU Leuven): “Onze gegevens benadrukken nog maar eens het belang van geestelijke gezondheidszorg en sociale bijstand. Gezondheidsproblemen, maatschappelijke problemen en economische uitdagingen zijn onderling verweven. Als we thema’s als depressie en angst uit de weg gaan, zal onze gezondheidszorg hier op termijn de rekening voor betalen.”

Vragen
Aangezien dit onderzoek veel vragen kan oproepen, willen we u vragen in uw reportage of artikel te verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan hier met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht: [email protected].???

Onderzoek

Bron: KU Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen