Belgen voelen zich gelukkiger dan de gemiddelde Europeaan

Array

Belgen voelen zich gelukkiger dan de gemiddelde Europeaan, maar hun tevredenheid hangt wel sterker samen met hun inkomen. Het zijn enkele conclusies uit de zesde ronde van de European Social Survey, een bevraging in 29 landen waaraan onderzoekers van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven hebben meegewerkt.

Gelukkiger maar niet energieker dan gemiddeld
“Op basis van eerste analyses stellen we vast dat België zich doorgaans in de middenmoot bevindt voor verschillende indicatoren van welbevinden”, aldus Katrijn Denies van het Centrum voor Surveymethodologie. gelukkig-200x200“Als we Belgen vragen hoe tevreden ze zijn met hun leven en hoe gelukkig ze zijn, scoren ze samen wat hoger dan gemiddeld. Zo komt België qua globaal gevoel van welbevinden op de tiende plaats in de lijst van 29 landen. Vragen we echter naar de mate waarin ze zich gesteund dan wel eenzaam voelen, of naar opgewekte of terneergeslagen gevoelens in de afgelopen week, dan onderscheiden ze zich amper van het gemiddelde”.

De Belgen zijn ook middenmoters in hun oordeel over hun eigen capaciteiten om problemen op te lossen, en in de mate waarin ze denken te kunnen rekenen op en vertrouwen in de gemeenschap waar ze deel van uitmaken. Op één indicator van welbevinden scoort België net iets lager dan gemiddeld: “Belgische respondenten maken wat vaker melding van rusteloze slaap, energiegebrek, en moeite om aan de slag te gaan dan gemiddeld in Europa. Wat vitaliteit betreft zijn de verschillen tussen landen echter veel minder opvallend dan qua algemeen welbevinden.”

De invloed van inkomen en kinderen
Verder valt op dat er in België een sterke samenhang is tussen inkomen en tevredenheid. In elk land geldt dat wie in een lage inkomensgroep zit minder tevreden is met zijn leven dan wie veel verdient, maar in België is deze tevredenheidskloof beduidend groter dan in veel andere landen. Europeanen melden daarnaast een groter geluksgevoel wanneer ze vinden dat ze in een solide democratie leven, wanneer ze in een omgeving met een goede luchtkwaliteit wonen, of wanneer ze vader zijn. Voor moeders is dit patroon minder duidelijk. Gemiddeld zijn Europese moeders enkel gelukkiger dan vrouwen zonder kinderen wanneer ze voldoende steun ervaren voor een goede balans tussen werk en gezin.

Ook migratie is niet altijd een sleutel tot geluk. Oost- of Centraal-Europeanen die gemigreerd zijn naar rijkere Europese landen voelen zich vaak even of zelfs minder gelukkig dan hun voormalige landgenoten die niet gemigreerd zijn.

Deze resultaten blijken uit gegevens die verzameld werden in het kader van de European Social Survey. Daarbij werden meer dan 54 000 personen uit 29 landen bevraagd. Meer informatie en alle vrij verkrijgbare data op www.europeansocialsurvey.org en www.esswellbeingmatters.org.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen