Huidige technieken sporen oorzaak pijn op de borst niet altijd goed op

De huidige onderzoeken om de oorzaak van pijn op de borst vast te stellen zijn voor veel patiënten niet geschikt. Hierdoor ondergaan zij mogelijk onnodige behandelingen of ze gaan onterecht zonder behandeling naar huis. Dit ontdekte Tim van de Hoef, die op 2 juli 2015 aan de Universiteit van Amsterdam promoveert op een onderzoek dat de Hartstichting heeft gesteund. Tim van de Hoef adviseert cardiologen aanvullend op de bestaande methoden een techniek te gebruiken die de stroomsnelheid van het bloed meet.

vrouw hart cardiologie bloedtestEen cardioloog kan de oorzaak van pijn op de borst op verschillende manieren proberen te achterhalen. Bij een angiogram beoordeelt hij of er op röntgenbeelden vernauwingen in de kransslagaders van de patiënt te zien zijn. Daarnaast kan hij de ernst van een vernauwing inschatten met een techniek die het verschil in bloeddruk voor en na de vernauwing meet. Aan beide technieken kleven echter nadelen, aldus Tim van de Hoef. “Bij een angiogram is het lastig om op het oog te beoordelen welke vernauwing klachten veroorzaakt. De techniek die bloeddrukverschillen meet wijst niet altijd goed uit hoe sterk een vernauwing de doorstroming van het bloed blokkeert. Met beide technieken kan een cardioloog niet bepalen of de kleinste bloedvaatjes in het hart, de haarvaten, nog goed werken. Zieke haarvaten in het hart kunnen echter ook voor pijn op de borst zorgen”, licht Tim van de Hoef toe. De haarvaten verzorgen de uiteindelijke afgifte van zuurstofrijk bloed aan het hartweefsel.

Tim van de Hoef ontdekte dat de huidige technieken er bij 30-40% van de patiënten naast zitten. Deze mensen worden óf onnodig gedotterd en gestent óf onterecht onbehandeld naar huis gestuurd. Hij pleit ervoor dat cardiologen aanvullend op de huidige technieken een methode gaan gebruiken die de stroomsnelheid van het bloed meet. Met deze techniek is beter te beoordelen of een vernauwing de bloedstroom ernstig blokkeert. Ook kan een cardioloog met deze methode bepalen of de haarvaatjes nog goed werken. Veel mensen die met pijn op de borst in het ziekenhuis terechtkomen, hebben last van slecht werkende haarvaten. Dit komt vaker voor bij vrouwen, ouderen en mensen met diabetes.

Bron: de Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen